Fudbal

FIFA PUSTILA UKRAJINCA SA PANCIROM, I RUS MORAO DA SLUŠA: Dramatična poruka iz Kijeva - UBIJAJU nam ljude iz fudbala!

Autor Mladen Šolak

Očekivano, veliki kongres u Kataru protekao je u priči o ratu. I to uz javljanje iz Kijeva.

Izvor: Twitter/ZoryaLondonsk

FIFA je u četvrtak održala kongres u Dohi, dan pred žreb za Svetsko prvenstvo u Kataru, a i taj skup protekao je u priči o ratu u Ukrajini.

Prdsednik Fudbalskog saveza Ukrajine Andrij Pavelko obratio se okupljenima video snimkom, koji je napravio na ulici Kijeva, obučen u oklopni prsluk. Njegova poruka bila je dramatična.

"Redovno primamo tužne vesti o smrti članova ukrajinske fudbalske zajednice. Oni su ubijani raketama agresora, jedne od najvećih armija na svetu. Fudbal je pao u drugi plan u našoj zemlji", rekao je on, a preneo Asošijeted pres.

Predsednik FIFA Đani Infantino dodao je da finale Lige šampiona u Kijevu 2018. i Svetsko prvenstvo u Rusiji iste godine ipak nisu učinili da problemi nestanu. "Očigledno to nije rešilo probleme, ni u svetu, pa ni u regionu. Nije stvorilo trajni mir", izjavio je on.

AP je primetio da Infantino nije pomenuo Rusiju, ni Vladimira Putina, koji mu je posle Svetskog prvenstva dodelio Orden prijateljstva. Takođe, u publici je tokom govora ukrajinskog predsednika saveza bio i Aleksej Sokorin, prvi operativac organizacionog komiteta Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji i bivši član FIFA saveta.

"Teško im je, shvatamo to. Ali ja nisam tamo da diskutujem o politici ili vojnim aktivnostima ili bilo čemu. Ovde sam zbog FIFA kongresa", izjavio je Sokorin.

Poznato je da je Rusija diskvalifikovana zbog rata u Ukrajini, dok Ukrajinci i dalje mogu da se kvalifikuju, jer je njihova utakmica baraža za Mundijal protiv Škotske odložena do juna, uz nadu da će tada reprezentacija moći da igra.

"Naša deca su pretrpela strašne psihološke povrede. Možda će im fudbal pomoći da zaborave horore rata. Verujem da svaka reč, molitva ili čin podrške Ukrajini ili protiv rata može sve to da zaustavi. Nemamo prava da ćutimo. Želimo da ne bude vazdušnih uzbuna u našim gradovima, već da bude pesme navijača. Neka se borbe ne vode na ulici, oružjem, već na punim stadionima, u poštenim fudbalskim okršajima i neka gledaoci na tribinama 'eksplodiraju' kada njihov omiljeni tim da gol, a ne bombe", poruka je predsednika FS Ukrajine.