OVO TREBA DA ZNATE

BRAZILCI, SPREMITE SE ZA PIKSIJEVU SRBIJU: Najteži početak Mundijala - Nejmar i drugovi su STRAŠNIJI nego u Rusiji!

Autor Nebojša Marković

Biće to dva uzastopna mundijalska meča Srbije protiv istog tima...

Izvor: MN Press

Poslednji meč Srbije na Svetskom prvenstvu je bio 2018. godine protiv Brazila. Prvi sledeći biće protiv istog rivala!

To je rezultat žreba u Dohi, pošto je Srbija smeštena u grupu G sa starim znancima sa Mundijala iz Rusije - Brazilom i Švajcarskom, a novina je Kamerun!

Poznat je sastav svih grupa na Svetskom prvenstvu, a poznato je i kako izgleda raspored Srbije u Kataru. Prvi meč 24. novembra 2022. biće protiv petostrukih prvaka sveta, a ovo je ono što treba da znate o prvom rivalu "orlova" u Kataru.

NAJVEĆA ZVEZDA - NEJMAR

Nema nikakve dileme, stanje je ovde isto kao pre četiri godine. Brazil i ovog puta ima fenomenalnu reprezentaciju, možda čak i funkcionalniju nego pre četiri godine, a nju će ponovo predvoditi sjajni Nejmar.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Zvezda Pari Sen Žermena je i dalje najskuplje plaćeni fudbaler svih vremena, u transferu vrednom 222.000.000 evra. On u Katar stiže kao iskusan fudbaler, sa 30 godina i čitava brazilska nacija očekivaće od njega da uradi ono što nije uspeo 2014. i 2018. - da donese "boginju" u zemlju fudbala, sambe i kafe.

Uz Nejmara, tu su još brojne zvezde - FIlipe Kutinjo, Vinisijus, Rišarlison, Eder Militao, Markinjos, Kazemiro...

KAKO SU OTIŠLI NA SVETSKO PRVENSTVO?

Izvor: MN Press

Brazil je rutinski stigao do Mundijala u Kataru, kao prva južnoamerička selekcija i ukupno treća, ako izuzmemo domaćina.

Oni zapravo svoje kvalifikacije nisu još odigrali do kraja, zbog odloženog meča protiv Argentine, ali su i sa tom utakmicom manje suvereno prvi. Ostvarili su 14 pobeda i samo tri remija, uz gol-razliku 40:5, pa je jasno da će u fenomenalnom raspoloženju dočekati Mundijal u Kataru.

ISTORIJA BRAZILA NA MUNDIJALIMA

Tu nema šta mnogo da se govori što čitav svet već ne zna. Radi se o najboljoj reprezentaciji u istoriji svetskih prvenstava sa pet osvojenih titula prvaka sveta.

Niko nije podizao najslavniji trofej toliko puta - a činili su to 1958, 1962, 1970, 1994. i 2002. godine. Igrali su i finala 1950. i 1998. godine, dok su treća mesta zauzimali 1938. i 1978. godine.

Inače su jedina selekcija koja nikada nije propustila nijedan Mundijal, a četvrta mesta su zauzimali još i 1974. i 2014. godine.

ISTORIJA SRBIJE I BRAZILA

Izvor: MN Press - arhiva

Srbija i Brazil su se do sada dva puta sastajali otkako smo samostalna država. U prijateljskom meču 2014. je Brazil slavio 1:0, dok je pre četiri godine na Svetskom prvnstvu u Rusiji bilo 2:0 za "karioke". Ali to nije ni izbliza čitava istorija naše reprezentacije sa Brazilom.

Kao Jugoslavija, igrali smo još 17 puta i ostvarili smo dve pobede. Prvu ikada, upisali smo 1930. na Svetskom prvenstvu u Montevideu (2:1), a poslednju davne 1934. kada je u prijateljskom meču bilo 8:4 za "plave".

Što se tiče Mundijala, Brazil nas je savladao 1950. na svom terenu 2:0, četiri godine kasnije je bilo 1:1 u Švajcarskoj, dok je 1974. u Zapadnoj Nemačkoj bilo 0:0. Sveukupno gledamo, Brazil ima 10 pobeda protiv Jugoslavije/Srbije, tadašnji "plavi" su slavili dva puta, a još sedam puta je bilo nerešeno.

Pa da vidimo šta nam "orlovi" Dragana Stojkovića Piksija spremaju za 24. novembar 2022 i otvaranje grupe G na Mundijalu!