Upoznajte Švajcarce

ŠAĆIRI JE I DALJE TU - I ČEKA SRBE NA MUNDIJALU! U Rusiji nas je PROVOCIRAO, evo sa kim dolazi u Katar!

Autor Mladen Šolak

Ponovo će to biti utakmica za mnoge veća od fudbala!

Izvor: Profimedia

Neverovatnim ishodom žreba za Svetsko prvenstvo u Kataru, reprezentacija Srbije igraće u skoro ideničnoj grupi kao na Mundijalu u Rusiji 2018. Rivali će joj biti Brazil, Švajcaska i Kamerun.

U šoku su gledali ljubitelji fudbala u Srbiji kako kuglice sklapaju sastav Grupe G i u nju ponovo stavljaju Srbe i Švajcarce. I opet će taj meč biti za mnoge veći od fudbala, a posebno za Albance koji u švajcarskom timu imaju svog ljubimca, Đerdana Šaćirija (30).

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Sada četiri godine stariji zamenik kapitena Švajcarske i dalje je deo reprezentacije, kao i kapiten Granit Džaka (29). Obojica su 2018. u Kalinjingradu dali golove za trijumf koji je praktično eliminisao naš tim sa Mundijala, a Šaćiri je pogodak proslavio formirajući rukama "orla", simbol takozvane "Velike Albanije", kojim je provocirao naš tim i navijače.

U odnosu na taj Mundijal, Šaćirijeva klupska karijera više nije na istom nivou, jer je 2018. bio igrač Liverpula, a sada je član Čikago Fajera, jer se u prvom delu ove sezone nije naigrao u Lionu. Od tog Mundijala Šaćiri je 2019. na trenutak navodno bio ljut zato što je traka predata Džaki, pa nije hteo da se odazove na jedno okupljanje, ali se brzo odljutio i ponovo je redovan u reprezentaciji za koju je odigrao čak 102 utakmice.

Pored Šaćirija i Džake, Švajcarci i sada imaju fudbalere poreklom sa područja Kosova i Metohije, pa bi ovo mogao da bude prvi Mundijal za nekoliko njih. U toj grupi je mladi vezista Serveta Kastriot Imeri (21), koji je prošle jeseni debitovao za "A" selekciju, tu je i Avdi Zećiri (22), centarfor Brajtona poreklom iz Uroševca, a već se afirmisao i napadač Seltika poreklom iz Podujeva, Albijan Ajeti (25), koji ipak nema minutažu kod selektora Murata Jakina, mada je i mesecima povređen.

Izvor: Profimedia/Arne Dedert/dpa

Najvredniji francuski fudbaler je Manuel Akanži (30), štoper Borusije Dortmund koji košta 30 miliona evra i takođe je bio deo ekipe na prošlom Mundijalu, na kojem su Švajcarci stali u osmini finala, u porazu protiv Švedske (0:1). I tada i sada bio je član Dortmunda i jedan je od lidera tima, kao i centralni vezista Atalante, Remo Frojler (29), koji prema Transferamrktu košta 24 miliona evra. Kreator igre tima iz Bergama presedeo je sve utakmice u Rusiji 2018. i sada će imati dodatni motiv da zaigra u Kataru. U timu s očekuje i još jedan skupoceni štoper - igrač Borusije Menhengladbah, Niko Elvedi (25). On košta 23 miliona evra i poput Frojlera nije imao priliku da 2018. debituje na Svetskom prvenstvu.

Snaga Švajcarske svakako je i u poznatom defanzivnom vezisti Arsenala Džaki, koji je i kapiten tima, a vredi naglasiti i golmana Borusije Dortmund Gregora Kobela (24), centralnog vezistu Ajntrahta Đibrila Soa (25), centarfora Menhengladbaha Brila Emboloa (25)...

Ko je selektor Švajcarske

Bivši reprezentativac Murat Jakin je selektor Švajcarske od avgusta 2021, kada je nasledio Vladimira Petkovića. Prethodni šef struke "A" selekcije sedeo je na klupi čak sedam godina, a otišao je da bi preuzeo Bordo, gde je ipak dobio otkaz ovog februara, dok je tim bio u zoni ispadanja.

Ekipa selektora Murata Jakina direktno se plasirala na Mundijal u Kataru osvojivši prvo mesto u kvalifikacionoj Grupi C, i to bez poraza u grupi s Italijom. Švajcarci su završili meč sa jednim remijem manje od Azura, koji su bili najveći tragičari baraža. U utakmici "biti ili ne biti" u novembru, Italija i Švajcarska odigrali su 1:1 na Olimpiku u Rimu i tu je bilo jasno da će tim Roberta Manćinija morati komplikovanijim putem ka Kataru, gde na kraju neće stići.

Švajcarci su nakon učešća u nokaut-fazi Svetskog prvenstva u Rusiji nastupili i na Evropskom prvenstvo 2020. i tamo stigli do četvrtfinala, u kojem su tek na penale izgubili od Španaca. Kada su u pitanju Mundijali, Švajcarci su od 2006. redovni učesnici i na prethodna dva su uspevali da prođu grupnu fazu. Najveći uspeh ostvarili su plasmanom u četvrtfinale, u kojem su učestvovali 1934, 1938. i 1954, kada su bili domaćini. To je, ipak, daleka istorija, a aktuelni švajcarski tim je takođe redovan na velikim takmičenjima i ima naviku da učestvuje u nokaut-fazi. Srbija će definitivno ponovo imati veoma teškog rivala iz Evrope.