Evo kako stoje stvari

SAD JE ZVANIČNO - SRBIJA JE U "GRUPI SMRTI" NA SVETSKOM PRVENSTVU: Statističari su izračunali - teže nije moglo!

Autor Nikola Lalović

Nije prvi put da smo u najtežoj grupi, a sada nema više rasprave, statističari su jasno rekli svoje.

Izvor: Profimedia/Youtube/Fudbalski savez Srbije

Reprezentacija Srbije nije dobro prošla na žrebu za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. "Orlovima" je zapalo mesto u grupi G sa selekcijom Brazila, starim znancima iz Švajcarske i nezgodnom afričkom selekcijom Kameruna. 

Odmah je bilo jasno da je to izuzetno teška grupa, a sada su statističari jasno izračunali da je i zvanično najteža! A to je izračunato prema ELO rejtingu.

ELO rejting je sistem bodovanja svetskih sportskih takmičenja koji je izmislio mađarski matematičar Arpad Elo, kako bi u šahu stvorio "objektivan" način bodovanja igrača, baziran na njihovim međusobnim rezultatima.

ELO sistem je potom prilagođen i za fudbal, a iako se ne koristi ni za jedno takmičenje kao zvaničan način bodovanja, letimičan pogled na njihovu listu najboljih reprezentacija sveta pokazuje da on deluje realnije i objektivnije od recimo FIFA rang liste. 

Sada su statističari uporedili prosečne ELO poene timova u svakoj grupi svetskog prvenstva i naša grupa G je na vrhu. Prosečan ELO rejting ekipa u ovoj grupi je 1.888 i blizu nam je samo grupa E u kojoj se nalaze Španija, Nemačka, Japan i Kostarika sa prosekom od 1.886 bodova. Ipak jasno je da u toj grupi postoje dva ogromna favorita i dva autsajdera, dok u grupi G svi računaju na prolaz dalje. 

Treća po jačini je grupa B sa Engleskom, SAD, Iranom i Velsom, a četvrta grupa D u kojoj su Francuska, Danska, Tunis i jedan pobednik interkontinentalnog plejofa.

Hrvati su upali tek u petu grupu po jačini, a ubedljivo je najslabija grupa u kojoj su domaćin Katar, Ekvador, Holandija i Senegal.