POGLEDAJTE

"PROCURIO" DRUGAČIJI GRB REPREZENTACIJE SRBIJE: Pojavila se izmenjena verzija - jednu promenu su SVI uočili! (FOTO)

Autor Nebojša Marković

Uskoro ćemo reprezentativce Srbije gledati sa ovakvim grbom na njihovim dresovima.

Izvor: MN Press/footyheadlines.com/screenshot

Sada znamo kako će zaista izgledati novi grb Fudbalskog saveza Srbije koji će krasiti dres naših nacionalnih timova!

Nakon što je u februaru u medijima "procurela" fotografija potencijalnog grba reprezentacije Srbije, sada se pojavila njegova nova, nešto izmenjena verzija!

Kako stvari stoje, sada zaista znamo kako će izgledati grb koji će se nalaziti na dresu reprezentacije Srbije i koji ćemo imati prilike da gledamo i na Svetskom prvenstvu u Kataru.

FSS je pre nekoliko sedmica potvrdio opis tog grba, a na internetu se sada pojavila njegova nova verzija. Ovaj grb je identičan po pitanju simbola kao prva verzija, ali se čini užim i manje "razvučenim".

Na njemu su i dalje dvoglavi beli orao sa štitom na kojem se nalaze četiri ocila, kao i ljiljani, a iznad orla je ćirilicom ispisano "Srbija".

Evo kako izgleda taj blago modifikovani grb:

"Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Saveza, ostaje kao zvanični grb FSS, a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS. Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit... Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola", naveo je FSS u saopštenju prošlog meseca.

U obrazloženju novog dizajna objašnjeno je i zašto je ljiljan deo novog grba.

"Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije", naveo je FSS tom prilikom.