Prvi meč

UKRAJINSKI KLUB SE PRESELIO U HRVATSKU? Igrali sa Realom i Interom, sad zbog rata pobegli u Split!

Autor Nikola Lalović

Šahtjor iz Donjecka je za sada svoju kompletnu omladinsku akademiju preselio u Hrvatsku.

Izvor: Profimedia

Šahtjor je odavno "isteran" iz svog grada, pošto od 2014. godine kada su krenuli problemi u Donbasu ne igraju u Donjecku. Selili su se po Ukrajini, a sada su morali da pobegnu iz zemlje! 

Zbog rata koji sada besni na teritoriji cele zemlje ekipa je celu svoju omladinsku akademiju preselila u Split! Tamo su odigrali i svoj prvi meč od početka rata, pošto je tim Šahtjora do 19 godina igrao sa vršnjacima iz RNK Splita. 

U meču odigranom 1.700 kilometara daleko od kuće Šahtjor je pobedio sa 2:1, a udeo u organizaciji ove utakmice ima i Darijo Srna. Nekadašnji kapiten Šahtjora i Hrvatske sada je direktor u ovom klubu, a više puta se oglašavao povodom nemira u Ukrajini. 

Za sada se čeka da i seniorski tim Šahtjora izađe na teren, a plan je da odigraju prijateljsku utakmicu sa Hajdukom iz Splita na "Poljudu". Ovo će biti samo deo humanitarne turneje na kojoj će ekipa Šahtjora odigrati veliki broj utakmica, a sav prihod će ići za pomoć izbeglicama. 

Jedan od najtrofejnijih ukrajinskih klubova u svojoj istoriji je osvojio 13 titula i 13 kupova Ukrajine, a ove sezone su igrali u Ligi šampiona u grupi sa Real Madridom, Interom iz Milana i senzacijom Šerifom iz Tiraspolja.