ORUŽJE UMESTO FUDBALA

OSVOJIO ZLATNU LOPTU, PA OTIŠAO U RAT! Legendarni Ukrajinac uzeo pušku u ruke - isplivala fotka u punoj ratnoj opremi!

Autor Nemanja Stanojčić

Čuveni ukrajinski fudbaler i nekadašnji dobitnik prestižnog priznanja je otišao da brani domovinu.

Izvor: twitter/screenshot/@VALMICHEL7/Profimedia

Ne smiruje se rat u Ukrajini. Iz dana u dan stižu nove informacije o dešavanjima u tom delu sveta, a to utiče i na sport. Zbog toga su ruski klubovi i reprezentacije izbačeni iz mnogih takmičenja, dobili su zabrane od FIFA, UEFA, Evrolige. U isto vreme se mnogi sportisti odlučili da uzmu puške u ruke.

Sada se aktivirao još jedan legendarni fudbaler - Igor Belanov (61). Nekadašnji dobitnik "Zlatne lopte" je odlučio da brani domovinu, pa je tako isplivala i fotografija iz rata. Na njoj se nalazi on u punoj ratnoj opremi, sa oružjem u rukama.

Čuveni napadač je rođen u Odesi 1960. godine i tamo je počeo karijeru. Najveći trag ostavio je u Dinamu iz Kijeva sa kojim je osvojio Kup šampiona (1985/86), kao i dve titule u Sovjetskoj ligi (1985. i 1986. godine), Sovjetski kup (1985, 1987. i 1990. godine) i Sovjetski Superkup (1986. i 1987. godine). Ali ga svim pamte po jednoj nagradi.

Belanov je 1986. godine dobio "Zlatnu loptu". Dobio je 84 glasa, ispred Gerija Linekera (Barselona) i Emilija Butragenja (Real Madrid) koji su dobili 62 odnosno 59 glasova.

On je u avgustu 2003. godine kupio švajcarski klub Vil i tamo se nije dugo zadržao. Čim je došao, smenio je trenera i doveo svog nekadašnjeg saigrača Oleksandra Zavarova. Pošto on nije imao UEFA licencu, moao je da nagažuje novog šefa stručnog štaba. Usledio je rolerkoster trenera, igrači su često bili u svađi sa njim, pa je tako Belanov odlučio da se vrati kući, osnovao je školu fudbala u Odesi, a 2018. godine se pridružio fudbalskom savezu Ukrajine kao savetnik za strateški razvoj.