OVO JE VAŽNO!

SAD JE JASNO - ZVEZDA IMA DVE PREDNOSTI NAD PARTIZANOM: Zbog ovih pravila Superlige su bliži tituli od "večitog" rivala!

Autor Nebojša Marković

Crveno-beli su obezbedili prvo mesto na startu plej-ofa Superlige i time su sebi "otključali" dve pogodnosti u odnosu na Partizan pred "večiti" derbi 16. aprila.

Izvor: MN Press

Nije još Partizan odigrao svoj meč 30. kola protiv Čukaričkog, ali dileme više nema - Crvena zvezda u plej-of ulazi kao prvoplasirana i imaće dve velike prednosti u odnosu na "večitog" rivala u borbi za titulu.

Iako bi crveno-beli i crno-beli na početku plej-ofa mogli da budu izjednačeni po broju bodova, zbog specifičnih pravila Superlige, ekipa Dejana Stankovića imaće povlašćen položaj!

Crvena zvezda je u nedelju savladala Radnički iz Kragujevca pred svojim navijačima i tako i matematički obezbedila prvo mesto pred početak plej-ofa. A to ima i te kako veliku važnost u neizvesnoj trci za titulu. Crveno-beli su time stekli dve prednosti:

  • biće domaćini predstojećeg "večitog" derbija
  • neće morati da osvoje više bodova od Partizana kako bi stigli do titule

ZVEZDA DOMAĆIN U DERBIJU 16. APRILA

Saznali smo ranije ove nedelje da će poslednji, treći "večiti" derbi ove sezone biti igran u 31. kolu, tačnije naredne subote, 16. aprila. Ali nije bilo poznato na kom stadionu će se igrati.

Zvezda je pobedom nad Radničkim obezbedila prvo mesto na startu plej-ofa sa 81 bodom, a i ako Partizan pobedi Čukarički i izjednači se, oni će ostati na drugoj poziciji zbog lošijeg međusobnog skora (remi 1:1 i pobeda Zvezde 2:0).

Tako je Zvezda dobila važnu prednost u trećem međusobnom duelu, ali i u borbi za titulu.

ZVEZDA NE MORA DA POBEDI U DERBIJU DA BUDE ŠAMPION

Ulazak Zvezde u plej-of sa čelne pozicije znači da i u slučaju da posle 37. kola i oni i Partizan imaju isti broj bodova, titula bi otišla u "Ljutice Bogdana". Pravilo Superlige glasi da bi prvi kriterijum po kojem bi se gledalo koji tim je bolji jeste "ko je bio prvi posle 30. kola". Na taj način se prednost daje uspešnijoj ekipi u regularnom delu sezone.

To znači da Zvezda do kraja sezone može da pobedi u šest mečeva plej-ofa i remizira s Partizanom u derbiju i sigurno će postati šampion (čak i pod pretpostavkom da crno-beli u nedelju savladaju Čukarički).

Sve ovo podrazumeva da će Partizan morati da sezonu završi sa makar jednim bodom više od Zvezde ukoliko žele da budu šampioni - ne postoji scenario po kojem bi mogli da osvoje titulu a da oba "večita" rivala imaju isti broj bodova.

KO SVE IDE U PLEJ-OF SUPERLIGE?

Izvor: MN Press

U plej-of Superlige ide osam najboljih timova posle 30 kola, a kako se poslednja tri meča regularnog dela sezone igraju u ponedeljak, još uvek nisu poznati svi putnici. Ovih šest ekipa je obezbedilo mesto u plej-ofu:

  • Crvena zvezda
  • Partizan
  • Čukarički
  • TSC Bačka Topola
  • Voždovac
  • Radnički Niš

U igri za plej-of su i dalje Vojvodina, Mladost Lučani, Napredak i Radnik, mada tim iz Surdulice ima samo teoretske šanse za tako nešto. U plej-autu su sigurn Novi Pazar, Metalac, Proleter, Radnički 1923, Kolubara i Spartak. Evo kako u ovom trenutku izgleda tabela Superlige:

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt