BLIŽI SE DERBI

KO ĆE POMOĆI RIKARDU U DERBIJU? PARTIZAN IMA PROBLEM: Kiksiraju kada on ne postigne gol, a još neko MORA da proradi!

Autor Nebojša Marković

Ovog proleća, golovi Rikarda Gomeša imaju još veću težinu u redovima tima Aleksandra Stanojevića, upravo zbog činjenica da ekipa nije tako golgeterski raspoložena kao jesenas i da zaustavljanje njega neretko znači i zaustavljanje Partizana.

Izvor: MN Press

Dani polako prolaze, 167. "večiti" derbi je sve bliži. Subota je dan kada će se odlučivati o trci za titulu. Pred prošli, Partizan je imao pet bodova prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu i loša partija bila je nagoveštaj drame u borbi za trofej.

Mesec i po kasnije, Partizan ponovo ide na stadion "Rajko Mitić", sada sa dva boda zaostatka i imperativom pobede. I upravo zbog toga, pritisak će veći nego ikad biti na Rikardu Gomešu - ključnom igraču koji kada ne postiže golove, ni Partizan ne pobeđuje!

Crno-beli imaju problem koji moraju da reše. U trci za titulu ovog proleća postižu osetno manje golova nego u prvom delu sezone. Možda će u Humskoj imati razloga da govore i o suđenju, koje je već nedeljama glavna tema u Superligi, ali neke stvari idu i dalje od toga.

Partizan je već tri puta ovog proleća u domaćem prvenstvu propustio priliku da postigne gol - protiv Zvezde (0:2) i u remijima sa Napretkom i Čukaričkim (oba puta 0:0).

Očito, ni Rikardo Gomeš na tim mečevima nije postizao golove. Zapravo, svaki put kada je Partizan kiksnuo u Superligi ove sezone, uključujući tu i jesenji deo, napadač sa Zelenortskim Ostrvima nije tresao mrežu. Ni protiv Proletera (0:0), ni u prvom derbiju u Humskoj (1:1). Štaviše, jedina dva meča od Rikardovog povratka u Humsku u kojima jeste postizao gol, a Partizan nije slavio, bili su evropski susreti - prvi meč protiv Sočija u Rusiji (1:1) i poraz od Fejnorda u Holandiji (3:1).

RIKARDO NA PROLEĆE JOŠ VAŽNIJI NEGO NA JESEN

Izvor: MN Press

Partizan je u prvom delu sezone odigrao čak 11 mečeva u prvenstvu u kojima su postizali najmanje tri pogotka. U takvoj raspucanoj formi, nije ni bilo mnogo strašno ako Rikardo ne postigne baš uvek gol.

To se nije često dešavalo, ali sada kada Partizan ima daleko više problema u napadu, daleko više se oseća kada ne zatrese mrežu. Ni u jednom meču u 2022. godini Partizan nije postigao više od dva gola. Uostalom, i kada se pogleda koje golove je Rikardo davao ovog proleća, jasna je njihova važnost.

U pobedi protiv Radničkog (2:0), Rikardo je načeo Nišlije na "Čairu", a potom je i asistirao za drugi gol. Protiv kragujevačkog Radničkog, takođe je bilo 2:0 i opet je Rikardo bio strelac prvog gola. Protiv Mladosti takođe - gol za 1:0 bio je njegovo delo, u meču u kojem su crno-beli na kraju jedva uspeli da sačuvaju 2:1. I onda meč protiv Radnika, kada je prvi strelac ekipe Aleksandra Stanojevića postigao gol za konačnih 2:1.

Jedini meč ove godine u kojem se Partizan nije mučio, a da Rikardo nije bio strelac, bilo je 2:0 protiv TSC-a, kada je napadač bio suspendovan zbog kartona. I sve ovo dodatno će biti tema za razmišljanje treneru Stanojeviću pred novo gostovanje Zvezdi.

KO ĆE SKINUTI BREME SA RIKARDOVIH LEĐA?

Izvor: MN Press

Sve gorenavedeno bi trebalo da crno-bele navede na razmišljanje. Stanojević će želeti da njegova ekipa bude u svim aspektima igre bolja nego što je to bila u prošlom susretu sa Zvezdom, a pobeda je moranje.

Zato su i golovi moranje. Da to ne bi postalo breme koje će pasti samo na Rikardova leđa protiv štoperskog tandema Aleksandar Dragović - Strahinja Eraković, i drugi će morati da pripomognu.

Lazar Marković, Kvinsi Menig, Nikola Terzić i Nemanja Jović konkurisaće za krilne pozicije, uz Filipa Holendera i Aleksandra Lutovca sa klupe. Oni će morati da ponude nešto novo i konkretno, jer crno-belima sve staje u ovih 90 minuta. Nijedan od gorepomenutih igrača se ne može opisati rečima "u odličnoj formi", a to će neko "morati" da promeni baš u najvećem izazovu u srpskom fudbalu, protiv "večitog" rivala.

Jer Partizanu treba pobeda. Partizanu su potrebni golovi. A neko mora da ih postiže - da li Rikardo ili neko drugi, crno-belima je manje važno.