ZANIMLJIVO!

BUM! HRVATSKA IMA FUDBALERA OD 100 MILIONA: Objavljena lista najvrednijih MLADIH igrača, a Srba nema nigde!

Autor Milutin Vujičić

Mnogi veruju da će Gvardiol još više vredeti ako ga Lajpcig sačuva još jedno leto.

Izvor: Profimedia

Međunarodni centar za sportske studije iz Lozane (CIES) objavio je zanimljivu analizu kojom je obuhvatio igrače do 23 godine koji su ove sezone debitovali u nekoj od pet najjačih liga.

U obzir su došli svi igrači koji su ove sezone odigrali svoj prvi meč u elitnom rangu engleskog, italijanskog, francuskog, nemačkog ili španskog fudbala, a potom su rangirani prema vrednosti na tržištu. I na samom vrhu se izdvojio jedan štoper, daleko ispred svih...

Prema proceni CIES-a, hrvatski štoper Joško Gvardiol (20) u ovom trenutku vredi 96,2 miliona evra, što znači da veruju da ga Lajpcig ne bi pustio ispod ove sume.

Defanzivac koji ima neverovatan pas je u zimu 2021. godine dogovorio transfer iz Dinama u Lajpciga, a nije mu dugo trebalo da se ustali u startnoj postavi "bikova". Nastupio je već na 39 mečeva i postigao dva gola, uz još tri zabeležene asistencije, dok nema sumnje da će samo napredovati u narednim godinama.

Ako ga Lajpcig zadrži još jedno leto, mogao bi da košta i više od 100 miliona evra, dok je zanimljivo da je i drugi fudbaler na listi iz redova nemačkog bundesligaša na Red Bul pogon.

U pitanju je mađarski fudbaler Dominik Soboslai (21) koji košta 60,3 miliona evra, potom sledi Gavi (17) iz Barselone od 58,6 miliona, Nuno Mendeš (19, PSŽ) od 53 miliona, a zatim mladi engleski štoper, koga želi i Obala Slonovače, Mark Guehi iz Kristal Palasa (50 miliona).

Zanimljivo, nijedan od fudbalera sa liste nije iz Srbije, ali vredi istaći da su u pitanju samo igrači koji su debitovali u "ligama petice" ove sezone, pa tako nema prostora za Vlahovića, Ilića...