VREME ZA DERBI

OVO JE SASTAV PARTIZANA ZA 167. VEČITI DERBI: Stanoje mora na sve ili ništa - Jevtović stopira Zvezdu, ali ko su krila?

Autor Nebojša Marković

Crno-beli ovaj derbi, za razliku od prošlog, dočekuju sa zaostatkom. Ako su na stadionu Crvene zvezde tada mogli da kalkulišu i nadaju se i nerešenom rezultatu, u Partizanu će ovaj put morati da jasno krenu na pobedu.

Izvor: MN Press

Pre 47 dana, fudbaleri Partizana pripremali su se za "večiti" derbi u Ljutice Bogdana, sa pet bodova prednosti. Posle odličnih partija i u Evropi i u Superligi, imali su priliku da makar održe veliku prednost, ali i da je značajno uvećaju.

Mesec i po dana kasnije, ekipa Aleksandra Stanojević poslednji derbi u šampionatu dočekuje sa titulom na talonu - sada mora da se pobedi, na sve ili ništa. Zato će sastav Partizana biti od naročite važnosti, posebno ako znamo da je u februaru i sam Stanojević priznao svoje greške oko izbora tima.

Partizan sada ima dva boda zaostatka i moranje da sezonu završi sa makar jednim više od Zvezde ako žele da budu šampioni. Preostalo je sedam kola, ali ne slave li u subotu na stadionu "Rajko Mitić", osvajanje titule neće biti u njihovim rukama.

U prvom derbiju su rivala "ispustili" u finišu meča, u drugom nijednog trenutka nisu bili blizu dobrog rezultata. Hoće li ovaj derbi biti treća sreća za crno-bele? Ovo je tim koji će pokušati da to izvede.

ODBRANA SE VRAĆA NA "ONO STARO"

Izvor: MN Press

Partizan čitave sezone ima izuzetno čvrstu odbranu, ali ovog proleća je ona bila menjana češće nego inače. Što zbog povreda, što zbog padova u formi pojedinaca, i mesto golmana i tri od četiri pozicije u poslednjoj linije bile su sklone rotacijama.

Ipak, na ovom derbiju mogli bismo da vidimo defanzivne linije u onom sastavu na koji smo bili naviknuti u prvom delu sezone. Aleksandar Popović će se vratiti među stative i dobiti priliku za iskupljenje za kiks na prošlom derbiju.

Aleksandar Miljković se oporavio i iako nije još na 100%, on je taj u kojeg Stanojević ima najviše poverenja, posebno oko odbrambenih zadataka. A kada znamo koliko je "duvala promaja" po toj strani na prošlom meču protiv Zvezde, jasno je da Stanojević ne želi da se tako nešto ponovi.

U središtu odbrane, Igor Vujačić i Siniša Saničanin će biti dvojica štopera, dok će na levom beku biti nezamenjivi Slobodan Urošević.

JEVTOVIĆ PRE JOJIĆA, STANOJE ŽELI ČVRSTINU

Izvor: MN Press

Znamo koliko je Partizanov vezni red bio ranjiv na prošlom derbiju i koliko nije uspeo da se nametne. Tada je ulazak Marka Jevtovića na poluvremenu doneo malo borbenosti crno-belima, pa bi Stanojević sada sa tom čvrstinom mogao da izađe na stadion "Rajko Mitić".

Marko Jevtović bi tako dobio prednost u odnosu na Miloša Jojića, koji je daleko od svoje najbolje prednosti. Naravno, Saša Zdjelar bi bio drugi deo tog tandema na sredini terena, ali i on bi morao da dobro analizira svoje greške sa prošlog gostovanja u Ljutice Bogdana, kada je previše "izgoreo" pod naletom živaca i emocija.

MARKOVIĆ NA KLUPI, TERZIĆ JE "BONUS"?

Izvor: MN Press

Partizanova krila često donose i po nekoliko znakova pitanja, pre svega jer Stanojević ima nekolicinu igrača koje može da kombinuje. Na prošlom derbiju su startovali Kvinsi Menig i Nemanja Jović, a sada bi i tu moglo da dođe do promena.

Na desnom krilu bi prednost mogao da ima Nikola Terzić, kao obavezni bonus u prvoj postavi. Bivši igrač Čukaričkog i IMT-a je konkretniji i direktniji nego što je Jović, koji je već neko vreme daleko od onih partija s proleća 2021. A ako je Terzić na desnom krilu, to automatski znači da bi Lazar Marković i ovog puta počeo na klupi. Kvinsi Menig bi bio na levom krilu, dok će Bibars Natho očekivano biti na mestu iza napadača.

Naravno, taj napadač biće Rikardo Gomeš, kao igrač od kojeg će mnogo toga zavisiti. Ne zaboravite, svaki put kada je Partizan kiksnuo u Superligi ove sezone, Rikardo nije uspeo da zatrese mrežu. Zato će pritisak biti i na njemu, ali i na brojnim Partizanovim krilnim igračima od kojih nijedan nije u izvrsnoj formi...

PARTIZAN: Popović - Miljković, Vujačić, Saničanin, Urošević - Jevtović, Zdjelar - Terzić, Natho, Menig - Rikardo.