O NJEMU SVI PRIČAJU

KO JE MINO RAJOLA? Igrači ga obožavaju, klubovi mrze, a zbog Mihajlovića ga zovu "pica majstorom"!

Autor Nemanja Stanojčić

Jedan od najpoznatijih fudbalskih agenata Mino Rajola je živ. A, ovo je priča o njegovim počecima...

Izvor: Profimedia

Tragične vesti, pa veleobrt. Mino Rajola, jedan od najpoznatijih fudbalskih agenata, je preminuo. Italijanski mediji preneli su da je iznenada preminuo usled bolesti, međutim, ubrzo je stigao demant. On je živ!

Ko je Mino Rajola? Ako pitate igrače koje je zastupao, jedan od najboljih agenata na svetu i čovek koji će uraditi sve za njih. Ako pitate klubove, trenere i sve one koji su sa njim morali da pregovaraju, najteži čovek za saradnju...

Rajolini klijenti su Zlatan Ibrahimović, Erling Holand, Pol Pogba, Đanluiđi Donaruma, Matijas de Liht, Marko Verati i još mnogi drugi. Verovatno i reč koja ga je najčešće prati je kontroverza. Da li zbog ogromnih provizija koje je uzimao, izjava koje je davao, ponašanja ili mnogih drugih razloga.

Njegova životna priča nije bila laka, odrastao je u Holandiji, njegovi roditelji su držali restoran sa italijanskom hranom, a on je već sa 11-12 godina tamo radio, prao sudove, čistio, služio i tako učio posao, brzo je prešao u administrativni sektor.

"Pomagao sam im oko papirologije, jer sam bolje znao holandski od oca. Naučio sam procedure, zakone, bankarska pravila, bio sam u kontaktu sa velikim brojem ljudi u restoranu. Jednog dana je tu bio i predsednik drugoligaškog kluba iz Halrema, trenirao sam tamo kao klinac. Igrao sam na poziciji ofanzivnog veznog, nosio sam 'desetku'. Mogao sam da zaigram az Real, ali je problem bio što me nisu hteli u Madridu", našalio se Rajola u jednom intervjuu za nemački "Sport1".

Tako je i ušao u svet fudbala. Iz Harlema je stigao do zvezda.

"Predsednik Harlema je često bio kod nas u restoranu, ja sam bio bucmasti momak koji je voleo da priča mnogo, stalno sam ispitivao o raznim temama, sve dok nije izgubio živce i rekao mi 'Kad već znaš sve bolje, onda počni da radiš u klubu'. Pitao sam ga odmah kad mogu da počnem. Krenuo sam kao sportski direktor sa 19-20 godina, pravio sam igračima ugovore koji nisu išli u prilog klubu. Potom sm se osamostalio, opsotao sam savetnik igrača."

Ubrzo je postao agent, a zbog jedne svađe sa Sinišom Mihajlovićem je dobio nadimak "pica majstor".

"Znate li da nikada u životu nisam napravio picu, ne znam ni kako se pravi. Svađa je nastala sa Sinišom koji je tada bio u Interu, a Zlatan je igrao za Milan. Posle derbija je Mihajlović davao neke glupe izjave o Ibrahimoviću, pa sam mu ja odgovorio, krenule su prozivke i on je izgovorio 'Šta hoće taj pica majstor' i tako je sve krenulo."

Igrači ga obožavaju, klubovi ga se plaše.

"Uvek sam govorio igračima da treba da budu iskreni prema meni i da poverenje mora da bude obostrano. Ak ovide da si iskren, da je još bolje. Svake godine pravim neki velik itransfer, naučim od jednog igrača, prenesem na drugog i tako u krug. U svake pregovore ulazim kao što igrač ulazi u finale Lige šampiona, znam koliko je sve to bitn oi koliko jedan transfer može da okrene život naglavačke. Zato su verovatno manji transferi važniji, jer imaju veći uticaj na karijeru igrača. Skoro posle svakog transfera sam nezadovoljan, jer uvek smatram da sam možda mogao da uradim još nešto više. Mene novac ne pokreće, samo želim da budem najbolji, a znam da me sportski direktori ne vole, jer sam spreman da idem u rat za svoje igrače", ispričao je tada Rajola.

Voleli ga ili ne, Mino Rajola je definitivno ostavio veliki trag u svetu fudbala i nastaviće da dominira u svom poslu...