Dobre vesti za nas

BOMBA! SRBIJA DOBILA MESTO U LIGI EVROPE: Sankcije UEFA Rusiji "pogurale" naše klubove, evo kako sada stvari stoje!

Autor Nikola Lalović

Posle suspenzije ruskih klubova iz evropskih takmičenja Srbija će dobiti mesto u Ligi Evrope!

Izvor: MONDO/UROŠ ARSIĆ/MN PRESS/PROFIMEDIA

UEFA je zvanično objavila da će zaista drastično kazniti ruske reprezentacije i klubove i da će ih izbaciti iz takmičenja za narednu sezonu! 

Zbog rata u Ukrajini čelnici u Nionu su odlučili ne samo da odbace kandidaturu Rusije za organizovanje Eura, već i da izbace ruske klubove iz Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija. To je povuklo nekoliko promena, a neke se odnose i na Srbiju. 

UEFA je objavila dokument u kome se objašnjava kako će se podeliti dodatna mesta u internacionalnim takmičenjima, a iako Srbija ostaje na četiri tima u Evropi za narednu sezonu, ipak će pobednik Kupa Srbije dobiti mnogo bolju poziciju! Umesto kvalifikacija za Ligu konferencija, igraće kvalifikacije za Ligu Evrope! 

Dakle pobednik kupa iz Srbije igraće u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, dok će drugoplasirani tim i četvrti predstavnik Srbije u Evropi igrati u Ligi konferencija. Četvrti predstavnik biće osvajač kupa ili četvrti na tabeli.

Ukoliko šampion Srbije osvoji i kup, to znači da će u kvalifikacijama za Ligu Evrope igrati drugoplasirani na tabeli. Ovo znači da će onaj ko izgubi u tesnoj šampionskoj trci u Srbiji ipak imati veliku šansu da igra Ligu Evrope, tj. da razlika između prvog i drugog mesta na kraju godine neće biti toliko velika kao prošle sezone kada je prvoplasirani imao šansu da igra u Ligi šampiona, a vicešampion je išao u kvalifikacije za novostvorenu Ligu konferencija.

Tako da u konačnici, šansu za mesto u Ligi Evrope za sada imaju Crvena zvezda i Partizan, koji jure šampionsku titulu i mesto u Ligi šampiona, ali i ekipe Vojvodine i Novog Pazara. Ipak Vojvodina i Novi Pazar moraju da osvoje kup da bi uzele to mesto, dok je Crvenoj zvezdi i Partizanu u situaciji da ne budu šampioni dovoljno i finale protiv večitog rivala za mesto u Ligi Evrope. 

ŠTA OVO ZNAČI ZA SAMU LIGU? 

Izvor: MN Press

Ovo će pomoći Srbiji da se za sezonu 2024/25 nađe među samom evropskom elitom! Dobri rezultati Crvene zvezde i Partizana u Evropi doveli su našu Superligu do 11. mesta u Evropi i sada je ispred nas upravo Rusija na 10. mestu. 

Superliga u prethodnih pet sezona ima prikupljenih 32.875 bodova, dok ruska Premijer liga ima 34.482 boda. Sada je objavljeno da će naredne sezone Rusima biti dodeljen najmanji broj bodova koji su stekli u jednoj od proteklih pet godina, a to je 4.333 boda. 

S obzirom da im se naredne sezone Rusima oduzima čak 12.600 bodova to znači da će na kraju naredne sezone Rusija imati 26.215 bodova. Superliga sezonu počinje sa  samo nešto manje poena, pošto kada nam se od trenutnog broja bodova oduzme 6.375 poena koliko smo skupili pre pet godina, dolazi se do 26.140 bodova.

Ovo znači da bi već sa jednom ili dve pobede naši timovi prestigli Ruse i sasvim je sigurno da ćemo biti ispred Rusije na kraju naredne sezone. Naravno, ne trkamo se samo sa njima, ali ovo svakako pomaže...