KO ĆE?

TRAŽI SE JOŠ JEDAN PUTNIK U EVROPU, ALI NE SME DA SE BRUKA: Tri tima izjednačena u Superligi, a UEFA bodovi su prioritet

Autor Milutin Vujičić

Voždovac, Radnički i TSC se bore za mesto u Konferencijskoj ligi, a deluje da je ekipa iz Bačke Topole je najbliža tome.

Izvor: MN Press

Već sada je jasno da će Srbiju u Evropi naredne sezone predstavljati "večiti" rivali Crvena zvezda i Partizan, videćemo samo ko u Ligi šampiona a ko u Ligi Evrope, ali ko još?

Čukarički je siguran na trećem mestu i izvesno je da će učestvovati u kvalifikacija za Konferencijsku ligu, dok je najveći znak pitanja o četvrtoplasiranom na tabeli Superlige. Trenutno čak tri tima imaju po 48 bodova i čeka nas velika boba za poslednju "evropsku vizu", doduše postoji i jedan uslov.

Poslednja viza u UEFA takmičenjima namenjena je osvajaču Kupa Srbije, a i dalje su u konkurenciji Vojvodina i Novi Pazar, međutim ako ih "večiti" eliminišu već u polufinalu - četvrti na tabeli ide u Konferencijsku ligu.

Zato će Voždovac, Radnički i TSC navijati za "večite", ali moraće i sami da se potrude da osvoje četvrto mesto. Klub iz Bačke Topole je večeras savladao Napredak 2:0 (0:0) i tako se izjednačio sa "zmajevima" i "meraklijama", ali oni imaju po utakmicu manje.

Voždovac do kraja sezone igra sa Čukaričkim, Partizanom i Crvenom zvezdom, i objektivno gledano ima najteži raspored, pa će im biti vrlo teško da "odbrane" trenutnu poziciju.

Radnički takođe igra sa "večitima", a između toga ima derbi meč sa TSC-om koji bi mogao da bude i odlučujući. Igraće se na "Čairu" 14. maja, a vredi reći da tim iz Bačke Topole u poslednjem kolu dočekuje Vojvodinu i tu će im takođe biti potrebna tri boda kako bi ušli u Konferencijsku ligu.

U slučaju istog broja bodova, prvo se gleda mesto na tabeli posle preliminarne faze Superlige, a tu je TSC opet u prednosti.

Bez obzira na to ko nas bude predstavljao u Konferencijskoj ligi potrebno nam je da ostvari bolji rezultat nego što je to bilo prethodnih godina, pošto Srbija posle uspona na UEFA rang-listi ne sme sebi da dozvoli da kiksne. Prethodnih godina su nas Zvezda i Partizan vukli ka gore, a ostali klubovi nažalost dole...

To će biti problematično i od sezone 2023/24 kada će se svi bodovi koje osvoje srpski klubovi deliti na pet, pošto će nas predstavljati jedan tim više, a to često zna da bude "mač sa dve oštrice".

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt