IN MEMORIAM

SAHRANJEN IVICA OSIM! Legendarni stručnjak otišao u večnost - asovi se oprostili od Štrausa sa Grbavice!

Autor Nemanja Stanojčić

Legendarni stručnjak Ivic Osim je sahranjen u Sarajevu.

Izvor: ATA Images/M.M.

Legenda je ispraćena na večni počinak. Čuveni fudbaler i trener Ivica Osim preminuo je početkom maja u Gracu, a danas je ispraćen na večni počinak u prisustvu mnogih asova koji su došli da se oproste od njega.

Ivica je sahranjen na gradskom groblju Bare u Sarajevu u Aleji velikana. Poslednji govor velikanu održao je čuveni operski pevač Ivica Šarić, posle čega je muzičar Mustafa Čizmić Čizma otpevao "Grbavicu" pre samog čina sahrane.

Među mnogim asovima koji su došli na oproštaj od Ivice Osima bili su selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, Nenad Bjeković, Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Srećko Katanec, Safet Sušić, Savo Milošević, Dušan Bajević, Blaž Slišković i mnogi drugi.

Pre toga je održana komemoracija na kojoj su se mnogi emotivnim porukama oprostili od "Štrausa sa Grbavice", a tom prilikom je Zvonimir Boban preneo poruke saučešća Arsena Vengera i predsednika UEFA Aleksandera Čeferina.

Osim je ponikao u Željezničaru i tu je započeo fudbalsku karijeru. Devet godina je proveo u tom klubu, na 166 mečeva je dao 56 golova. Potom je otišao u holandski Cvole, tamo se nije naigrao, pa se vratio u Željezničar. Odatle je otišao u Francusku. Tamo je nosio dresove Strazbura, Sedana, Valensijena i potom ponovo Strazbura u kom je završio karijeru. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 16 mečeva i postigao osam golova.

Trenersku karijeru započeo je upravo u Željezničaru, vodio je klub osam godina, pa je potom seo na klupu reprezentacije Jugoslavije. Posle toga je vodio Partizan sa kojim je osvojio Kup Jugoslavije u sezoni 1991/92. Zatim je otišao u Panatinaikos, pa Šturm, a onda u Japan gde je prvo vodio klub po imenu Čiba, a onda i reprezentaciju te zemlje.