MAGICO!

UMETNOST POTEZA ALEKSANDRA KATAIJA, IGRAČA KAKVOG PARTIZAN NEMA: Ne mora da bude najbolji da bi rešio derbi! (VIDEO)

Autor Dušan Ninković

Još jedno maestralno izdanje najboljeg igrača Zvezde Aleksandra Kataija protiv Partizana.

Izvor: Instagram/screenshot/gobeljamg7

Ako biste pitali navijače Zvezde za dva najlepša detalja sa meča protiv Partizana u finalu Kupa Srbije, verovatno bi svi istakli da su to mala čuda koja je Aleksandar Katai pravio pre nego što će pogoditi gol. Prvo onaj udarac sa dvadesetak metara koji skida paučinu, a zatim i "cim" Stevanovića, nekoliko trenutaka pre nego što su svi na stadionu pomislili da je "Magiko" preterao i loptu odgurao van granica terena.

Stigao je tamo na vreme, uspeo je da je uputi ka golu, a zatim i da trkom ka severu proslavi gol za konačnih 2:1 u finalu. Stigao je i da dobije najveći aplauz kada je izlazio iz igre, a postojao i razlog za to. Aleksandar Katai je posebna klasa igrača u srpskom fudbalu.

Verovatno je nekadašnji ofanzivac Vojvodine, Olimpijakosa i Alavesa najveća razlika između Crvene zvezde i Partizana. On je fudbaler kakvog crno-beli trenutno nemaju u svojim redovima.

Možda je to trebalo da budu Lazar Marković ili Miloš Jojić, igrači koji su uz veliku reputaciju vratili u srpski fudbal. Možda je nešto najbliže tome bio Bibars Natho, ali pre nekoliko godina kada je bio mlađi. Možda bi gol u derbiju otključao tako nešto kod Rikarda Gomeša, ali... Aleksandar Katai je jedini igrač u srpskom fudbalu koji rešava derbije i kada nije njihov najbolji akter.

Pogledajte detalje sa meča:

Daleko od toga da mu je ovo prvi put...

U dresu Crvene zvezde odigrao je 12 utakmica protiv Partizana i izgubio je samo jednom. Bio je to njegov prvi susret, kada ga je Nenad Lalatović uveo u igru samo za poslednjih deset minuta, a crno-beli pred njegovim očima proslavili pobedu zbog bombe Nikole Drinčića.

Usledilo je pet remija i šest pobeda - od kojih jedna na penale, uz šest postignutih golova "Magika". Ove godine je čak četiri puta tresao mrežu najvećeg rivala, na tri različita meča.

Prvi gol Kataija u finalu:

Jesenas je Zvezdi doneo bod izjednačujućim golom u Humskoj iako to nije bilo njegovo najbolje izdanje, zatim je potvrdio pobedu za koju će vam mnogi reći da je donela i titulu, a na kraju je sa dva pogotka rešio finale. Kod prvog je Nemanja Stevanović bio nemoćan, a kod drugog je uradio sve što je trebalo i nije bilo dovoljno.

Katai je opet rešio derbi!

Drugi gol Kataija u finalu:

Gol Kataija u derbiju
Izvor: YouTube/Arena sport TV

Iako su glave na konferenciji bile "vruće", kada je izašao pred novinare beogradskih medija i Dejan Stanković je znao da se to desilo.

"Katai je bolji igrač od mene u ulozi desetke. Ja sam bio bolji defanzivno, mi njega malo štedimo u defanzivnim zadacima. Ali, na mestu desetke, Katai je bolji", rekao je pred novinarima čovek koji je osvajao trofeje u Srbiji i Italiji, ali i na međunarodnoj sceni.

Pomenuo je Stanković i da je Aleksandar Katai igrač za neku od Top5 liga, ali da je njemu drago što ga ima u timu umesto da igra tamo negde. Drago je i navijačima Zvezde jer se nakon ovakvih partija dugo aplaudira sa bilo koje tribine našeg najvećeg stadiona.

Ostaje pitanje da li bi Aleksandar Katai i Crvena zvezda toliko četo podizali trofeje da im se putevi nisu ukrstili i da je Srbobranac završio u nekoj od Top 5 liga. Verovatno ne bi, a ovako ih zajedno imaju već pet - tri titule i dva kupa.

Ovako su slavili igrači Zvezde: