Sećanje

PRVI TROFEJ DRŽAVE KOJA NE POSTOJI I GOLČINA ZA ISTORIJU: Prečka se tresla na JNA, a Zvezda je pala na kolena! (VIDEO)

Autor Nikola Lalović

Na današnji dan pre 19 godina Sartid je uzeo prvu titulu u državi koja više ne postoji, a tada je delila svoj prvi pehar!

Izvor: MN Press

Na današnji dan pre 19 godina zvanično je uručen prvi trofej nove države - Srbije i Crne Gore. Partizan je dosta ranije te sezone osvojio titulu prvaka države, ali nije bila još zvanično gotova sezona. Savezna Republika Jugoslavija je prestala da postoji u februaru 2003. godine, a 29. marta odigrano je prvo finale kupa Srbije i Crne Gore. 

Na tom finalu ispisana je istorija jednog kluba i jednog grada i lansirana jedna velika karijera. Sartid iz Smedereva je uzeo svoj jedini trofej u istoriji, a Marko Pantelić je prelepim golom u 119. minutu tog finala konačno lasnirao karijeru.

Od tada više nije bio talentovani klinac, nekadašnji fudbaler PSŽ-a, već ozbiljan napadač koji je prelaskom u Crvenu zvezdu samo nekoliko meseci kasnije započeo svoj put ka reprezentaciji i ozbiljnoj inostranoj karijeri! 

SVE JE POČELO MNOGO RANIJE! 

Izvor: MN Press

Šampionski tim Sartida dugo se gradio. Pod vođstvom Duška Matkovića, visokog funkcionera SPS-a Smederevo je ulagalo u fudbal, napravilo jedan od najlepših stadiona u državi i krenulo u sklapanje tima za istoriju. U svoj rodni grad vratio se Goran Bogdanović, iz Vojvodine su redom stizali Dragan Žilić, Milorad Mrdak i Vladimir Mudrinić, odavno su tu bili Milorad Zečevič, Nenad Mirosavljević, kapiten Saša Kocić i lokalni momak Dragan Radosavljević po levom boku.

Tog 29. maja odigrano je zapravo repriziramo finale - godinu dana ranije isti rivali su se sastali u finalu i u teškom meču po lošem vremenu gol Mihajla Pjanovića je doneo trofej crveno-belima.

Naredne sezone u Smederevo je stigao Marko Pantelić, kao jako talentovani, ali i problematični napadač. Ta kocka se isplatila i to u 119. minutu ovog finala. Na stadionu JNA svi su čekali penale kada se dogodilo ovo: 

Sartid osvaja kup SCG
Izvor: Youtube/Milos Svilar

Marko Pantelić je u gužvi na dvadesetak metara od gola Zvezde iz kolena udario po lopti i uspeo da lobuje golmana Ivana Ranđelovića i lopta je od prečke ušla u mrežu! Tada je nastalo veliko slavlje, koje se nastavilo na ulicama Smedereva gde je tim dočekan i gde se slavilo daleko u noć. 

Nakon toga Marko Pantelić je zaigrao za Crvenu zvezdu, potom i za reprezentaciju, a nakon toga napravio ozbiljnu inostranu karijeru u Herti, Ajaksu i Olimpijakosu. Goran Bogdanović je uskoro završio karijeru, Nenad Mirosavljević i Dragan Radosavljević su otišli u Partizan, a Smederevo nikada više nije imalo ni približno ovako moćan tim.

Ipak i dalje se na obalama Dunava pamti ovaj dan!