Fudbal

GROF GA POSLAO U ZVEZDU, CRVENO-BELO MU U SRCU: Upoznajte Kingsa Kangvu, novu afričku senzaciju na "Marakani"

Autor Nikola Lalović

KIngs Kangva je novo pojačanje Crvene zvezde, a ovo je sve što treba da znate o njemu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Profimedia

"Bomba" koja se dugo čekala je konačno odjeknula na "Marakani", na četiri godine ugovor je potpisao centralni vezista iz Zambije Kings Kangva, koji dolazi iz Arsenala iz Tule, ekipe koju je trenirao Miodrag Grof Božović.

Ovaj 22-godišnji fudbaler najbolje se snalazi na poziciji centralnog veziste, mada je u Rusiji igrao i kao defanzivni vezni i na mestu desnog krila. Visok je 170 cenntimetara i odlikuju ga pre svega brzina i snalažljivost sa loptom u nogama. 

Ove sezone je na 26 mečeva za Arsenal iz Tule upisao po šest golova i asistencija, a Crvena zvezda mu je ubedljivo najveći klub za koji je nastupao do sada.

Ali, ko je Kings Kangva, novi fudbaler Crvene zvezde?

CRVENO-BELE BOJE I GOLČINA ZENITU

Rođen je u Kasami, gradu u severnom delu Zambije koji stoji na putu ka jezeru Tanganjika. U tom gradu od oko 100.000 ljudi pretežno živi etnička grupa Bemba, narod koji za svoju zastavu ima crveno-belu šahovnicu.

Kao mlad je otišao u glavni grad Zambije Lusaku gde je zaigrao fudbal za klub Hepi Harts, a odatle su ga vrlo brzo uočili evropski skauti. Već sa 18 godina otišao je u Izrael gde je nastupao za Hapoel Ber Ševu, nakon što je u Zambiji proglašen za najboljeg mladog igrača godine 2018. Ipak, nije dobro prošao njegov prvi odlazak iz domovine, pa se brzo vratio u Zambiju, da bi 2019. godine potpisao za Arsenal iz Tule.

Za taj klub je u svojoj prvoj sezoni odigrao tek devet mečeva, ali je onda uspeo da se nametne i da postane prva opcija u veznom redu. Posebno je zablistao 16. oktobra kada je postigao spektakularan gol u meču sa Zenitom.

Bilo je 1:1, a onda je u 90. minutu meča Kangva dobio loptu, povukao je i prošao dva čuvara pre nego što je zakucao loptu u mrežu. Pogledajte taj gol!

BRAT, JUGOSLOVENSKA LEGENDA I ASOVI U REPREZENTACIJI

On nije jedini fudbaler u porodicu, pošto je i njegov stariji brat Evans Kangva reprezentativac Zambije. Kings za sada ima 13 nastupa i dva gola za nacionalni tim, dok je Evans 23 puta igrao za nacionalni tim. 

Stariji Kangva ima 29 godina, igra na poziciji levog krila i sada je trenutno član Arsenala iz Tule, ali i on traži novi klub nakon što je ta ekipa ispala iz Premijer lige Rusije. Prethodno je i on nastupao u Izraelu, a posle toga u Gacijantepu.

U reprezentaciji selektor im je nekadašnji legendarni reprezentivac Hrvatske Aljoša Asanović, a u nacionalnom timu braća Kangva su imala prilike da igraju sa nekoliko jako poznatih imena.

Tu je pre svega napadač Lestera Patson Daka, centralni vezista Brajtona Enoh Mvepu, kao i napadač koga smo gledali u dresu Rendžersa u mečevima sa Crvenom zvezdom Fešn Sakala.

Sada će postati prvi Zambijac u srpskom fudbalu. Ostaje da se vidi kako će se izboriti u oštroj konkurenciji na mestu centralnog veznog sa Kangom, Krstičićem, Nikolićem, Stankovićem, Stanićem, Srnićem...⠀