Još čekamo Euro

15 GODINA OD GOLA POSLE KOGA JE SRBIJA SANJALA: Peta, pa sjajan finiš - ali onda je sve otišlo dođavola!

Autor Nikola Lalović

Na današnji dan pre 15 godina počela je jedna sjajna reprezentativna karijera, a Srbija je sanjala Euro!

Izvor: Profimedia

Na današnji dan pre tačno 15 godina počela je jedna fascinantna karijera u dresu Srbije! Naš tim je pokušavao da se  plasira na svoje prvo Evropskog prvenstvo pod imenom Srbija, ali to nije uspeo. Nažalost još uvek čekamo da se to desi, a te 2007. godine je delovalo da sve ide kako treba. 

Sve do marta u kvalifikacijama za Euro sve je delovalo odlično, a onda smo na gostovanju poraženi od Kazahstana 2:1, da bi remi sa Portugalom 1:1 bio znak da ponovo igramo bolje. Selektor Havijer Klemente je ipak u tim mečevima video da je potrebna sveža krv, a ta sveža krv bio je Milan Jovanović. 

Tada igrač Standarda iz Liježa, pokušavao je da oživi svoju karijeru nakon loše godine u Rusiji i to je uspevao. Dobre igre u Belgiji su ga preporučile i u Helsinkiju je debitovao. Boško Janković je načeo Fince u trećem minutu, a onda je posle sat vremena igre došlo vreme za debi Milana Jovanovića. Ušao je umesto Marka Pantelića i odmah se pokazao kao pravo rešenje!

Dobio je u 88. minutu sjajan pas petom od Danka Lazovića i matirao Jusija Jaskalainena za prvi od svojh 11 golova u nacionalnom timu. Pogledajte kako: 

Finska Srbija 0 2
Izvor: Youtube/Knarko85

Tada je delovalo da je naš put na Euro siguran,. ali nažalost to je bio poslednji dobar meč našeg tima u ovim kvalifikacijama. Usledio je gostujući poraz od Belgije 3:2, zatim remiji bez golova sa Fincima i Jermenijom, a pobeda nad Azerbejdžanom 6:1 nikoga nije previše usrećila.

Ipak situacija u grupi je bila takva da smo mogli pobedom u pretposlednjem kolu nad Poljskom na svom terenu da se nadamo prolasku dalje, ali Poljaci su dali dva brza gola pa su pogoci Žigića i Lazovića nisu značili ništa našem timu. Sada, 15 godina kasnije čekamo Mundijal u Kataru, a Euro nismo videli već 22 godine...