UMORNI

BELORUSI STIGLI U NOVI SAD - POSLE PUTA OD 20 SATI: UEFA ih poslala na "Karađorđe", čekaju ih tri utakmice

Autor Milutin Vujičić

Belorusija će u narednih desetak dana biti u Novom Sadu gde je čekaju mečevi Lige nacija.

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

UEFA je suspendovala Rusiju zbog rata u Ukrajini, a Belorusija je zbog podrške takođe kažnjena, ali blaže. Dozvoljeno joj je da se takmiči u novoj Ligi nacija, međutim zbog ranije uvedenih sankcija ne mogu da budu domaćini u svojoj zemlji, tako da im je na kraju dozvoljeno da igraju na neutralnom terenu.

Taj neutralni teren je u Novom Sadu, pa će tako "Karađorđe" u narednih desetak dana postati "baza" reprezentacije Belorusije. Na njemu će ugostiti prvo Slovačku u petak, a potom i Azerbejdžan (ponedeljak) i Kazahstan (idući petak).

Za početak - najteže im je bilo da dođu do Srbije. Zbog uvedenih sankcija, letovi iz Belorusije ne mogu da idu preko mnogih zemalja, tako da je sama ruta dolaska bila neuobičajena. Kako nam je objašnjeno, putovali su prvo šest sati do Istanbula, zatim su na aerodromu čekali pet sati let za Beograd, a nakon leta od dva sata - bilo im je potrebno još oko sat vremena za dolazak u Novi Sad gde su odseli.

"U dobrom smo raspoloženju i videćemo još nakon treninga u kakvom su stanju igrači. Loše je što nismo trenirali juče, put je trajao čak 20 sati", poručio je selektor Georgi Kondratijev na konferenciji za medije na kojoj je prisustvovalo i nekoliko beloruskih novinara.

Nije hteo da otkriva sastav, znaće tek nakon večerašnjeg treninga, ali je pun uvažavanja za reprezntaciju Slovačke koju je posebno nahvalio.

"Slovaci su učestvovali na dva prethodna Evropska prventva. Naravno, to znači da imaju iskustva više nego naš tim. Dok sam bio prethodni put bio na klupi Belorusije igrali smo sa njima. Ja kada god igram sa nekim - nastavim da pratim njihove rezultate. Imaju dobar tim i neke igrače koji su tada igrali protiv nas 2014. godine, još su sa njima", poručio je Kondratijev kome je društvo na konferciji za medije pravio fudbaler Jevgenij Jablonski.

"Čeka nas zanimljiva utakmica i pokušaćemo da ostvarimo pozitivan rezultat. Igrao sam za mladu Belorusiju protiv Slovačke, ali ovo je skroz drugačija utakmica. Znam da je bilo igrača koji su igrali na toj utakmici, dobili smo taj meč, ali ne očekujem ni blizu sličnu utakmcu", zaključio je Jablonski.