OGLASILI SE!

FIFA ODLUČILA - ONI IDU NA SVETSKO PRVENSTVO: Bili optuženi za prevaru, pretili im izbacivanjem, ali doneta je odluka!

Autor Nebojša Marković

Ekvador neće biti izbačen sa Mundijala u Kataru, kako su se u Čileu nadali.

Izvor: Profimedia

Ekvador je u petak zadržao svoje mesto na Svetskom prvenstvu, pošto je pravnom presudom FIFA odbijena žalba Čilea na navodnog nekvalifikovanog igrača.

FIFA je saopštila da je njena disciplinska komisija zatvorila postupak zbog tvrdnje da je defanzivac Ekvadora Bajron Kastiljo, koji je igrao u osam kvalifikacionih utakmica, nekvalifikovan.

Čileanski fudbalski savez tvrdi da ima dokumente koji dokazuju da je Kastiljo zapravo Kolumbijac.

Ekvador je rizikovao da izgubi svih osam utakmica u kojima je Kastiljo igrao i da budu registrovani kao porazi 3:0. Tako bi pali sa četvrtog mesta u južnoameričkoj kvalifikacionoj grupi koja je završena u martu. Čile bi se popeo na četvrto mesto na tabeli i osvojio poslednje mesto, čime bi se automatski plasirali na Mundijal. Ipak, od tog njihovog plana nema ništa.

"Nakon analize podnesaka svih zainteresovanih strana i razmatranja svih elemenata koji su mu izneti, disciplinski komitet FIFA odlučio je da zatvori postupak pokrenut protiv (Fudbalskog saveza Ekvadora)", navodi se u saopštenju FIFA.

Čile može da ospori odluku pred žalbenim komitetom FIFA i potencijalno kasnije pred Sudom za sportsku arbitražu. Pravni proces bi mogao da potraje najmanje nekoliko nedelja, što bi neizvesnost približilo turniru koji se igra u Kataru od 21. novembra do 18. decembra. Žreb za Svetsko prvenstvo obavljen je 1. aprila, a Ekvador je izvučen u grupi sa domaćinom Katarom, Holandijom i Senegalom.

Ekvador i Čile su poslednji put igrali na Svetskom prvenstvu 2014. kada je domaćin bio Brazil. Ekvador se tada nije plasirao u nokaut fazu, a Čile je eliminisan od Brazila u osmini finala. Obe selekcije su propustile da se kvalifikuju za Svetsko prvenstvo 2018. u Rusiji nakon što je Čile takođe podneo žalbu navodeći da je suparnički tim izveo nekvalifikovanog igrača.

Taj slučaj - koji je uključivao defanzivca Bolivije Nelsona Kabrere, koji je rođen u Paragvaju - bio je uspešan, ali je na kraju bio od koristi Peruu, koji se popeo iznad Čilea na tabeli, čime su stigli do plej-ofa, a kasnije i plasmana u Rusiju.

Peru se sledeće nedelje vraća u interkontinentalni plej-of nakon što je ponovo bio peti u KONMEBOL kvalifikacijama. Peru igra protiv Australije u ponedeljak u Dohi za plasman na finalni turnir. Čileance, sve je izvesnije, u Kataru ipak nećemo gledati...