MONDO TEMA

PARTIZANOVA ZAMENA TEMELJA - TRI ŠTOPERA PRED ODLASKOM, A KO DOLAZI? Trka s vremenom počinje, čeka se jedan povratnik!

Autor Nebojša Marković

Pred Partizanom je kompleksan prelazni rok, posebno kada sve ide ka tome da će trojica centralnih defanzivaca napustiti klub i da će odbrana morati da dobije neko novo ruho. Prostora za grešku nema, jer borba za titulu naredne sezone je i borba za mesto u Ligi šampiona.

Izvor: MN Press

Stigao je Ilija Stolica na mesto trenera Partizana tačno mesec dana pre početka nove sezone. Istorijske, jer će borba za titulu u Superligi biti i borba za direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona na jesen 2023. godine.

Ali sve u Humskoj čeka mnogo posla - nakon odlaska Aleksandra Stanojevića, crno-belima se smeši "zamena temelja". Partizan bi ovog leta lako mogao da ostane bez trojice od četiri štopera i trka s vremenom već sada može da počne. Kako će izgledati novo ruho najbolje odbrane Superlige iz protekle sezone?

Partizan je prošle sezone izgubio tek jednu od 37 superligaških utakmica i primio samo 13 golova (po jedan na 256 minuta igre). Defanziva je bila "kičma" pohoda na titulu koja je izostala uprkos 98 osvojenih bodova.

Ali sada u Humskoj moraju da krenu ispočetka. Dobar parametar za sve ono što očekuje Partizan i Iliju Stolicu naredne sezone mogao bi da bude odgovor na pitanje sa kakvom će defanzivnom linijom crno-beli dočekati evropske kvalifikacije u avgustu, ali i raniji početak Superlige?

DVOJICA ŠTOPERA ODLAZE, TREĆI JE NA PRODAJU?

Nemanja Miletić i Igor Vujačić na meču protiv Crvene zvezde
Izvor: MN Press

Partizan je u protekloj sezoni imao četiri standardna štopera, od kojih bi samo Siniša Saničanin mogao da ostane u klubu tokom čitave naredne sezone. Prvi čiji se odlazak očekuje je Bojan Ostojić.

Prekaljeni defanzivac je već napunio 38 godina i nekoliko puta je već odlagao odlazak u penziju. Sada se očekuje da konačno stavi tačku na igračku karijeru, pošto u Humskoj planiraju Ostojića da počne da radi sa talentima u Teleoptiku i pruži doprinos u stvaranju nekih novih talentovanih defanzivaca.

Igor Vujačić je bio najbolji defanzivac Partizana prošle sezone i sada bi mogao da bude prodat. Reprezentativac Crne Gore je prošle godine dobijao ponude iz Francuske i Rusije koje je klub odbio i sada je Partizan spreman da ga proda. Bio bi to njihov način i da zarade, ali i da se oduže Vujačiću na ostanku u klubu i važnom doprinosu koji je dao u prethodnih 12 meseci.

I to nas dovodi do Nemanje Miletića. Ovaj 31-godišnji štoper bi takođe mogao da napusti klub i to kao slobodan igrač. To je pomalo i iznenađenje. Crno-beli su mu nedavno ponudili novi ugovor, do leta 2023. godine, i očekivalo se da će Miletić ostati u Humskoj.

Ipak, Miletić je sada sve bliži odluci da pronađe novu sredinu. Od 1. jula će biti slobodan igrač i to će biti možda i poslednja njegova prilika za neki unosniji inostrani angažman. Partizan ga u tome ne bi sprečavao, ali to onda crno-belima donosi neke nove glavobolje...

PARTIZAN OPET ČEKA MARKOVIĆA, ALI TO NIJE DOVOLJNO

Izvor: MN Press

Jedno od štoperskih mesta bi mogao da popuni Svetozar Marković, svojim drugim povratkom među crno-bele. Njegova situacija je kompleksna. Defanzivac je tužio Olimpijakos za mobing i zatražio raskid ugovora sa grčkim velikanom, nakon što su dve strane "zaratile" oko Markovićevog odbijanja velikog transfera.

Zimus je Partizan pokušao da dovede Markovića, nisu želeli da za njega plate 500.000 evra, a ukoliko fudbaler dobije tužbu protiv kluba, on bi se u Humsku vratio kao slobodan igrač.

Marković je u Olimpijakosu bio daleko van prvog tima, klub ga je terao da trenira sam u ranim jutarnjim časovima, što 22-godišnjak više nije ni mogao ni želeo da trpi. Još uvek nije poznato kada bi taj spor mogao da bude rešen, ali u Partizanu su spremni da čekaju.

Ipak, koliko god Marković bio poznato rešenje koje bi crno-belima značilo, dovođenje jednog štopera ni izbliza nije dovoljno ukoliko trojica igrača napuste Humsku.

KOGA ĆE PARTIZAN JURITI OVOG LETA?

Lazar Ćirković u dresu Partizana protiv Totenhema
Izvor: MN Press

Pričali su Ilija Stolica i sportski direktor Ivica Iliev pre nekoliko dana da su tokom pregovora mnogo vremena proveli u razgovorima o novim pojačanjima. I štoperi su zasigurno bili jedna od važnijih tema. Ali kime bi Partizan mogao da ojača taj "temelj" svog tima? Ako znamo da crno-beli nisu baš radi, a ni u mogućnosti, da mnogo novca troše na transfere, ponovo bi trebalo očekivati neke jeftinije solucije.

Među domaćim igračima kojima ovog leta ističu ugovori, nameću se imena Lazara Rosića, Lazara Ćirkovića, a potencijalno čak i Vladimira Golemića. Rosić (28), bivši igrač Vojvodine, jeste bio standardan u portugalskom Moreirenseu, ali do sada još uvek nema informacija o njegovom produžetku saradnje s tim klubom.

Vladimir Golemić postiže gol za Krotone protiv Intera
Izvor: Profimedia

Lazar Ćirković (29) se savršeno uklopio u Partizanovu transfer politiku iz prethodnih sezona, pošto je bivši igrač za kojeg ne bi morali da izdvajaju novac na obeštećenje. Nišlija koji je crno-bele napustio pre četiri i po godine ovog leta završava ugovor sa mađarskom Kišvardom, gde je prošle sezone bio standardan u prvoj postavi.

Vladimir Golemić (30) je drugi deo prošle sezone proveo u italijanskom Krotoneu, ali im nije pomogao da opstanu u Seriji B. Zato je teško očekivati da će iskoristiti opciju za produžetak saradnje na još godinu dana, pa ko zna, možda crno-beli mogu da u razmatranje uzmu i nekadašnjeg igrača Mladosti iz Lučana.

Naravno, Stolica će tokom letnjih priprema motriti i na izdanke iz Partizanove škole, poput Mateje Đorđevića i Luke Subotića. Ovi momci rođeni 2003. godine su i prošlog leta bili na pripremama, a imajući u vidu situaciju koja se Partizanu sprema, možda naredna sezona nekome od njih iznedri i mesto u prvom timu.