JOŠ FUDBALA!

PROCURIO PLAN! UEFA PRAVI JOŠ JEDNO NOVO TAKMIČENJE: Organizuju fajnal-for i to u AMERICI, a reformišu staro takmičenje!

Autor Milutin Vujičić

Aleksandar Čeferin i njegovi saradnici iz UEFA uskoro će objaviti kako će izgledati novo takmičenje koje su spremili, a koje se sigurno neće dopasti mnogim navijačima.

Izvor: Profimedia

UEFA je odlučila da od 2024. godine uvede još jedno novo takmičenje, saznaje francuski "L'Ekip" i prenosi da se ozvaničenje prvog čoveka evropske "kuće fudbala" Aleksandra Čeferina očekuje svakog trenutka.

Procurili su dokumenti koje su dobili brodkasteri, a u kojima se navodi da je već počela "aukcija" za TV prava za takmičenje koje će imati probni period od tri godine. Na njemu ćemo gledati četiri najbolja tima Evrope pred svaku sezonu, odnosno u pitanju je svojevrstan "fajnal for".

Nisu saopšteni svi detalji, ali očekuju nas ukupno četiri utakmice - polufinala, meč za treće mesto i naravno finale, a interesantno je da će se sve to igrati...naravno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Čini se da je ovo još jedan pokušaj UEFA da zaradi novac i proširi svoje tržište, a možda će najviše trpeti igrači koji su dobili još jednu obavezu u već dovoljno "nategnutom" kalendaru. Još najmanje dve utakmice za najbolje timove Evrope doneće novac, ali i novi pritisak na igrače koji se sve više žale na povrede usled ludačkog tempa.

Ujedno, novi UEFA fajnal-for biće šansa da se promoviše novi format Lige šampiona koji stupa na snagu od 2024. godine, a koji će se igrati po švajcarskom ligaškom modelu i to sa 36 timova umesto 32.

Takođe, nije jasno da li ovo znači da će Superkup Evrope, utakmica u kojoj se tradicionalno sastaju osvajač Lige šampiona i Lige Evrope, biti ukinut, ili će i to zbog istorije nastaviti da se održava? Postoje indicije da će i tu UEFA napraviti promenu koja se neće svideti navijačima.

Očekuje se da Superkup Evrope ubuduće bude meč osvajača Lige Evrope i Konferencijske lige, što zaista pomalo deluje besmisleno, ali...