NA DANAŠNJI DAN!

ON JE POSLEDNJI PEVAO "HEJ SLOVENI": Kad je stara himna otišla u istoriju, a SCG nestala - "Uradio sam to SPONTANO!"

Autor Nebojša Marković

Na današnji dan pre 16 godina, odigrana je poslednja utakmica reprezentacije Srbije i Crne Gore, a pred taj susret, jedino je Ivan Ergić pevao tadašnju himnu.

Izvor: YouTube/World Cup Goals/Printscreen

Na današnji dan pre 16 godina, reprezentacija Srbije i Crne Gore odigrala je svoju poslednju utakmicu. Bilo je to na Svetskom prvenstvu 2006. godine, katastrofalnom po tada još uvek "plave".

Bio je to turnir koji je SCG igrala nakon što je Crna Gora već donela odluku o tome da postane samostalna država, a srpski fudbaler Ivan Ergić postao je simbolično poslednji sportista koji je pevao himnu "Hej Sloveni".

Bilo je to 21. juna 2006. godine u Minhenu. Srbija i Crna Gora je igrala protiv Obale Slonovače, nakon što su obe ekipe već znale da su ispale sa turnira i da su Argentina i Holandija prošle u osminu finala. Ipak, Afrikanci su bili "naoštreni" na svom debitantskom Mundijalu pa su i pored zaostatka od 0:2 uspeli da naprave veliki preokret i pobede SCG 3:2.

Znajući da su već ispali sa turnira, meč protiv Obale Slonovače bio je oproštajni za Srbiju i Crnu Goru. Znalo se da će posle turnira Srbija i Crna Gora poći svojim odvojenim putevima, ali zanimljiva situacija dogodila se sa tadašnjim vezistom Bazela. Od svih igrača SCG, jedini je tada još uvek aktuelnu himnu "Hej Sloveni" otpevao Ivan Ergić.

"Bila je to spontana reakcija da pevam himnu pošto sam bio u startnoj postavi. Naravno da ću da pevam himnu države za koju nastupam, a plus što sam odrastao uz tu pesmu", počeo je Ergić svoje objašnjenje godinama kasnije u jednom intervjuu.

"Krivo je da se ta zemlja koja je pala sada cipelari, a svi smo negde imali lepe trenutke u njoj. Hteo sam da na taj način napravim jedan rekvijem za zemlju koje više definitivno neće biti", rekao je Ergić koji se posle igračke karijere bavi pisanjem poezije.

Izvor: MN Press

On je govorio detaljnije o temi pevanja himne među fudbalerima.

"Smatram da je pevanje himne stvar ličnog izbora i strašno mi je smetalo kada se pre nekoliko godina napravila frka oko Adema Ljajića. Dečko od desete godine igra za reprezentaciju i jako je osetljivo da ga kao pripadnika nacionalne manjine bilo ko osuđuje zbog toga da li peva himnu. Presmešno mi je kada te neko tera na patriotizam, kao što je tada pokušao selektor. Često gledamo igrače koji žele da laskaju navijačima na taj način, pa namerno daju lojalističke izjave. Mahom se zato ogrću zastavama, prave nacionalističke tetovaže, a u stvari su samo nesigurni u sebe. Ja sam po tom pitanju uvek bio ležeran, nisam se smatrao ništa manjim Srbinom ako sam istovremeno i Jugosloven", rekao je Ivan Ergić.

SCG je na tom meču povela golovima Nikole Žigića i Saše Ilića, ali je Obala Slonovače ipak trijumfovala...

SCG - Obala Slonovače 2:3
Izvor: YouTube/World Cup Goals