POGLEDAJTE!

OVO JE STADION ZA 1.000.000 NAVIJAČA I IZGLEDA LUDO: Napravili ga i doneli u Brazil - to je kao DESET "Nou Kampova"!

Autor Nebojša Marković

Amerikanac je predstavio kako bi taj stadion izgledao, sad "samo" još da ga neko napravi...

Izvor: Profimedia

Najveći fudbalski stadion u Evropi je "Kamp Nou" i može da primi 99.000 gledalaca. Ali i od njega ima većih - stadion u Melburnu može da "dobaci" do 100.024 mesta, stadion u Mičigenu u SAD do 107.000, dok je najveći fudbalski stadion onaj u Severnoj Koreji i može da primi 114.000 ljudi.

Ali da li ste se nekada zapitali kako bi izgledao fudbalski stadion namenjen za 1.000.000 ljudi? E pa sada znamo kako bi to izgledalo!

I za to je zaslužan poznati američki skulptor Pol Fajfer. On je napravio maketu koja dočarava kako bi mogao da izgleda stadion sa 1.000.000 navijača.

Napravio je konceptualni rad nazvan "Vitruvijanska figura". Ovaj rad se nalazi "Inhotim" centru za savremenu umetnost, blizu Belo Horizontea, u Brazilu.

Na fotografiji koja beleži ovaj rad vide se i ljudi koji stoje iznad ove "minijaturne" makete koja i nije tako mala. Evo kako bi taj stadion izgledao:

Izvor: Profimedia

A kad smo već kod novih stadiona, dok ne sačekamo da neko zapravo ne sagradi stadion za milion ljudi, evo nekih od građevina na kojima će se igrati Svetsko prvenstvo u Kataru krajem ove godine:

"EDUCATION CITY" STADION U AL RAJANU

"AL THUMAMA" STADION U DOHI

"AL JANOUB" STADION U AL VAKRI