Fudbal

LEGENDA SERIJE A IZ DEVEDESETIH JE GRADONAČELNIK VERONE! Svi ga pamte po čuvenoj tituli sa Totijem i Batistutom!

Autor Dragan Šutvić

Čovjek koji je deset godina bio član Rimljana novi je gradonačelnik Verone.

Izvor: Instagram/damiano.tommasi

Legendarni defanzivni vezista Rome Damijano Tomazi (48) postao je gradonačelnik Rome, grada u čijoj je blizini rođen. On je u trci pobedio protivkandidata Federika Sboarinu sa 54,4 odsto osvojenih glasova naspram 46,6.

Tomazi je igrao čak deset godina za Romu, od 1996. do 2006. i bio je član njene najuspešnije generacije, u kojoj je uz Totija, Batistutu i saigrače osvojio titulu. Potom je kratko nastupao za Levande, Kvins Park, Tijanđin Tedu, a karijeru je završio u italijanskom niželigašu, La Fioriti.

Tomazi je do sada svoju funkcionersku karijeru takođe vezivao za fudbal, jer je bio predsednik Sindikata fudbalera od 2011. do 2018.

Poznati fudbaler bio je član čuvene italijanske generacije U21 reprezentacije koja je 1996. postala šampion Evrope i potom nastupila na Olimpijskim igrama u Atlanti. Lideri tog mladog tima Italije bili su Toti, Fabio Kanavaro, Kristijan Panući, Alesandro Nesta, Nikola Amoruzo, a u finalu su na penale pobedili Španiju posle Raulovog promašaja u četvrtoj seriji. Za Španiju su igrali i Gaiska Mendijeta, Ivan De La Penja, Fernando Morijentes…

Tomazi je bio član reprezentacije Italije na Svetskom prvenstvu 2002. i odigrao je sve utakmice, uključujući i verovatno najkontroverzniju tog turnira, u kojoj je Južna Koreja eliminisala Italiju. Upravo je njegov gol bio sumnjivo poništen zbog ofsajda, a domaćin je savladao Azure "zlatnim golom"

Tagovi