Drugačije!

FIFA PROMENILA PRAVILO I FUDBAL VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTI: Velika odluka pred Mundijal - 12 kamera i 29 KLJUČNIH tačaka!

Autor Dušan Ninković

Velika promena za Svetsko prvenstvo u Kataru odnosi se na ofsajd pozicije, a sada će tehnologija više uticati.

Izvor: Twitter/fifa_bryan/printscreen

Fudbal više nikada neće biti isti, FIFA je rešila da ga promeni iz korena!

Već od Svetskog prvenstva koje se igra u Kataru krajem ove godine gledaćemo nešto potpuno drugačije. Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu FIFA, odluka o ofsajdima na Mundijalu biće "poluautomatska".

Krupna i veoma značajna promena uticaće na mnoge aspekte igre, a očekuje se da najviše doprinese dinamičnosti. Zbog poluautomatskog donošenja odluka o ofsajdu fudbal bi trebalo da bude brži, a glavnim i pomoćnim sudijama olakšan posao u specifičnim situacijama.

Ovaj korak je nastavak razvoja VAR tehnologije koja se na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine pokazala kao pun pogodak. Od tada je FIFA razvijala tehnologiju u različitim pravcima, a kao jedan od plodova tih novina stvoren je poluautomatski sistem koji će u trenutku procenjivati ofsajd pozicije!

Pogledajte kako će to izgledati:

Nova tehnologija koristiće 12 specijalno postavljenih kamera koje će beležiti 50 kadrova u sekundi. One će biti fokusirane na čak 29 tačaka na telu igrača - odnosno na delovima tela kojima sve da dodiruje loptu. Sistem će svaki od tih tačaka posebno analizirati, odnosno određivati da li se nalazi u ofsajdu ili ne.

Takođe, za tehnologiju će biti veoma važna i Adidasova lopta "Al Rihla", koja će u sebi imati specijalan senzor. Čip koji bude postavljen unutar fudbalske lopte beležiće 500 situacija u sekundi i u kontrolnu sobu slati podatke o trenucima kada je ostvaren kontakt nekog igrača. Taj detalj bi, kao i kamere instalirane na stadionu, trebalo da ima presudnu ulogu u analiziranju svih sportnih situacija na mečevima Svetskog prvenstva.

Prema očekivanjima FIFA, nova tehnologija će doprineti da se odluke o ofsajd pozicijama donose u roku od samo nekoliko sekundi!

Naravno, implementiranje ove tehnologije ne znači poptuno isključivanje ljudskog faktora. Linijske sudije će i dalje imati svoju ulogu, a u kontrolnoj sobi će ljudi upravljati tehnologijom koja odlučuje o ofsajdima.

Ovo nije prvo pravilo koje FIFA menja pred Katar. Podsećamo, broj igrača za Svetsko prvenstvo već je povećan na 26, a selektori će imati i više izmena na raspolaganju.