Poklekli

PRVO MUNDIJAL, A SADA JE JOŠ JEDNO TAKMIČENJE POMERENO: Ne može da se održi u julu, igraće se usred sezone!

Autor Nikola Lalović

Nema još rešenje za Afrički kup nacija, kako stvari stoje i dalje će se igrati tokom sezone.

Izvor: Profimedia

Nakon što smo videli presedan kada je Svetsko prvenstvo 2023. godine pomereno sa juna i jula na novembar zbog vremenskih uslova, sada se to isto desilo i sa Kupom nacija.

Prvenstvo Afrike je trebalo da se održi u junu i julu 2023. godine, ali će se zapravo održati u januaru i februaru 2024. godine zbog toga što je procenjeno da u Obali Slonovače neće biti optimalnih uslova za igru u prvobitnom terminu. 

Jednostavno leto će biti previše vruće na jugu Afrike da bi fudbaleri mogli da nastupaju i predsednik AFCON-a Patris Potsepe je izašao u javnost i objavio da će Kup nacija ponovo biti igran početkom godine.

"Poslušali smo savete i rešili da ne smemo da rizikujemo. Ne smemo da rizikujemo da naše takmičenje bude neregularno. Januar nije najbolje vreme jer evropski klubovi ne žele da puste igrače na takmičenje, ali nemamo nekog izbora", rekao je Motsepe.

Afrički zvaničnici su dali sve od sebe da turnir pomere na leto jer se Kup nacija kada se igra zimi ne podudara sa zimskom pauzom, ali jednostavno u Africi u junu i julu ne može da se igra fudbal. Temperature su prevelike, a sezone neće stati kao što će se uraditi zbog Katara i Mundijala.