Sjajno!

PIJANI DRUGARI NAPRAVILI KLUB - 9 GODINA KASNIJE IGRAJU U EVROPI: Sve počelo u kafani po kojoj nose ime!

Autor Dušan Ninković

Neverovatna priča malog kluba sa Gibraltara kojem je samo devet godina bilo dovoljno da se domogne Evrope.

Izvor: Youtube/Lincoln Red Imps FC/pritnscreen

Bliži se početak evropskih kvalifikacija, a u uvodnom kolu za Konferencijsku ligu takmičiće se jedna od najčudnijih ekipa koje smo poslednjih godina videli na kontinentu. Gibraltarski klub Brunove svrake (Bruno's magpies) debitovaće na međunarodnoj sceni, a pre tog meča su svojom neobičnom pričom skrenuli pažnju.

Ekipa koja će ove sezone igrati Evropu nastala je pre devet godina i to u kafani! Nekoliko pijanih prijatelja sedelo je u bar koji pripada ocu jednom od njih, a ideja o pravljenju fudbalskog kluba stvorila se slučajno... Usledile su godine borbe, sve do prethodne sezone koja je bila najbolja u kratkoj istoriji kluba.

Ovaj klub je kao četvrtoplasirani tim Gibraltara izborio pravo da se nadmeće u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Prvi protivnik u Evropi biće im Krusaders iz Severne Irske i verovatno niko ne daje velike šanse momcima sa Gibraltara.

Njih to verovatno neće mnogo poremetiti. Sigurno ne planiraju da osvoje Konferencijsku ligu ove sezone, verovatno ni da igraju grupnu fazu tog takmičenja tokom predstojeće jeseni. Dovoljno im je da gledaju fudbal, zato su napravili klub.

Cela priča datira iz leta 2013. godine, kada su upravo tako i stigli do ideje da naprave klub. Zaljubljenici u fudbal su sedeli u kafani, ispijali piva i došli na ideju da se organizuju. Danas je na čelu kluba Luis Peri, čovek koji je bio "domaćin" sudbinske večeri od pre devet godina.

U lokalu "Brunov bar i restoran" koji pripada njegovom ocu prijatelji su smislili sve što je trebalo o formiranju fudbalskog kluba koji već nekoliko sezona igra u elitnom fudbalskom rangu Gibraltara. U međuvremenu su u klub stigli sponzori, pa se novac ulaže čak i iz Velike Britanije...