KREĆE SUPERLIGA!

PARTIZAN U OVOM SASTAVU POČINJE SEZONU: RESET u Humskoj - problemi u "vezi", stranci bude nadu, ali treba JOŠ pojačanja!

Autor Nebojša Marković

Fudbaleri Partizana u subotu startuju novu sezonu u Superligi Srbije. Iako za sklapanje tima imaju još više od 50 dana, već sada je potrebno napraviti "prvi presek" učinjenog u prelaznom roku. Došla su petorica, ali je čak 12 fudbalera napustilo Humsku...

Izvor: MN Press/Partizan/Profimedia

Pauza nije bila duga, ali vreme je za nove izazove. Fudbaleri Partizana posle samo mesec i po dana započinju novu sezonu u Superligi Srbije. Posle treće uzastopne u kojoj nisu osvojili niti jedan trofej, vreme je za novi napad na prekid "suše" u Humskoj.

Zarad takvog ishoda je na klupu crno-belih stigao Ilija Stolica, a u subotu će novi trener prvi put povesti Partizan u borbu za bodove. No, šta je do sada učinjeno u taboru crno-belih tokom prelaznog roka? I sa kakvim će timom započeti sezonu?

Partizan u subotu (20.00) gostuje Javoru u Ivanjici. Trenera Stolicu brine kakav će teren dočekati njegovu ekipu, dok je u taboru crno-belih bilo i dolazaka i odlazaka samo par dana pred premijerno gostovanje. Ovako stoje stvari u redovima vicešampiona posle inicijalnog dela prelaznog roka!

KO JE OTIŠAO IZ HUMSKE? CELA JEDNA POSTAVA!

Izvor: Instagram/Screenshot/partizanbelgrade

Da bismo mogli da pričamo ko je u Humsku stigao, moramo prvo da vidimo koga tamo više nema. Jer, Partizan je - kako je Stolica rekao - udario "reset" u ovom prelaznom roku. Mnogo je promena i naredne sezone ćemo gledati neki novi Partizan.

Otišlo je čak 12 igrača. Najsvežiji među njima je Marko Milovanović koji će put Almerije, dok je Marko Jevtović posle priprema prešao u Gazijantep. A onda idu redom:

Nemanja Miletić, Milan Smiljanić, Lazar Marković, Miloš Jojić, Lazar Pavlović, Aleksandar Miljković, Rajko Brežančić i Bojan Ostojić. Svi osim poslednjeg su postali slobodni igrači, dok je 38-godišnji Ostojić okončao karijeru.

Sa Lazarom Slavkovićem, mladim čuvarom mreže koji je otišao u Novi Pazar, mogla bi se sastaviti čitava prva postava od onih koje više nećemo gledati u crno-belom dresu.

KO JE STIGAO U PARTIZAN? DVA STRANCA I DVA POVRATNIKA!

Izvor: Profimedia

Što se tiče dolazaka, Partizan je tu ovog leta bio brži i odlučniji nego u nekim ranijim prelaznim rokovima. Ipak, zbog same činjenice da je 12 igrača otišlo i da bi u tom pravcu mogao uskoro i Saša Zdjelar, ni ovih pet dolazaka nisu dovoljni.

Zlatan Šehović je iz Makabi Netanje stigao za 350.000 evra, da pojača konkurenciju na levom beku u timu u kom je ponikao, dok je Aleksandar Filipović iz BATE Borisova stigao u transferu vrednom 100.000 evra. On će prevashodno igrati na desnom beku, mada može da se snađe na svim mestima u zadnjoj liniji.

Svetozar Marković je, posle Šehovića, drugi povratnik u Partizan, nakon što je uspeo da napusti Olimpijakos i započne treći mandat u crno-belom dresu. Naposletku, dva stranca su stigla sa očekivanjima da prave razliku.

Patrik Andrade (29) je kao slobodan igrač napustio Karabag, a u Partizanu je na pripremama pokazao da bi mogao da bude zanimljivo rešenje, iako je rano donositi veće ocene.

Fuseni Dijabate je u četvrtak predstavljen, sportski direktor Ivica Ilijev ga je spektakularno najavio, ali nekadašnji krilni igrač Lester sitija će prvo morati da se privikne na novu sredinu i prođe dodatna testiranja pre nego što ga vidimo u startnoj postavi.

KAKO OCENITI PARTIZANOV DOSADAŠNJI PRELAZNI ROK?

Izvor: FK Partizan/screenshot

Ostalo je još više od 50 dana do završetka prelaznog roka 31. avgusta, ali nikad raniji početak sezone u Superligi zahteva i nikad raniji "prvi presek". Partizanovi silni odlasci iz kluba su zahtevali brze reakcije uprave.

U ovom trenutku, Partizanov prelazni rok je pozitivan samo u naznakama, ali još uvek ni izbliza uspešan. Prvo, jer nova pojačanja tek treba da pokažu da li će i u kolikoj meri biti pojačanja. A drugo, jer posla još uvek ima mnogo.

Brzi dolasci Šehovića, Filipovića i Markovića su olakšali spremanje poslednje linije, dok je i Andrade već odradio čitave pripreme sa ekipom. Ipak, odlazak Marka Jevtovića tek treba da se nadomesti, dok bi sve iščekivaniji rastanak sa Zdjelarom mogao da stvori "krater" na sredini terena. Imajući u vidu i da je Ljubomir Fejsa ponovo van konkurencije (virus), pozicija zadnjeg veznog preti da još jednom postane ozbiljan problem crno-belih. Setimo se samo koliko je odlazak Aleksandra Šćekića zimus nedostajao timu Aleksandra Stanojevića...

Uz to, Milovanović je bio jedina zamena za Rikarda Gomeša u špicu i sa minutažom od oko 750-800 minuta odlazi za gotovo 5.000.000 evra. Taj novac je preko potreban Partizanu, ali i navijači će priželjkivati jednog napadača da pojača "crno-beli arsenal". Njima su preko potrebni trofeji.

OVAJ TIM POČINJE PROTIV JAVORA!

Koga bismo onda mogli da očekujemo u timu Partizana na premijeri u novoj sezoni?

PARTIZAN: Stevanović - Filipović, Vujačić, Marković, Urošević - Zdjelar, Andrade - Menig, Natho, Petković - Rikardo.

Mladi Mihajlo Petković bi mogao da startuje kao "bonus" igrač u izostanku Nemanje Jovića, a pre Sameda Baždara. Fejse i Dijabatea neće biti u timu, a postavlja se i pitanje koji od dvojice golmana će u prvih 11. I Nemanja Stevanović i Aleksandar Filipović su "upadali u oči" greškama na pripremama.

Jedno je sigurno - u Partizanu će želeti da posle 31. avgusta ova postava izgleda značajno jače!