MONDO TEMA

ZVEZDA HTELA DA GA OŽIVI, A SAMO SU BACILI 6 MESECI UZALUD: Zašto je Italijan oteran sa Marakane i šta je PLAN za dalje

Autor Milutin Vujičić

Crvena zvezda je raskinula ugovor sa Kristijanom Pičinijem posle samo šest meseci pošto je propao plan o revitalizaciji njegov karijere. Zvezda je htela da ga ima spremnog za Ligu šampiona, a umesto toga mora da traži novog igrača koji nije proao pripreme...

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je u poslednjih pet godina više puta "vraćala" fudbalere u život nakon što su njihove karijere krenule u rikverc. Videli smo to na primeru Vujadina Savića, Filipa Stojkovića, Ričmonda Boaćija, Sekua Sanoga, Miloša Degeneka, Dijega Falčinelija, a što ne reći i za Aleksandra Kataija i Milana Borjana.

Zbog toga je Zvezda imala plan da fudbalski "oživi" i Kristijana Pičinija, igrača za kog je pre samo četiri godine trajala prava pomama. Završio je u Valensiji za 8 miliona evra, odmah je dobio poverenje u snažnom timu trenera Marselina koji inače ne voli taktički neodgovorne fudbalere, međutim povrede su uništile Italijana. Znala je to dobro Zvezda kada ga je potpisala ove zime, ali su svi na "Marakani" računali da vredi kockati se, posebno jer je bio potreban tek šest meseci kasnije.

Umesto da ovog leta Zvezda "ubira plodove" čekanja Pičinija - došlo je do neočekivanog rastanka. Videlo se još na priprema u Sloveniji da je Italijan potpuno odsutan i da nije na istim talasnim dužinama sa trenerom i ostatkom ekipe, pa je procenjeno da je najbolje za obe strane da raskinu dok veza još nije postala ozbiljna.

Pičini je iza sebe ostavio svega 13 "tankih" nastupa u crveno-belom i tek dva-tri puta je moglo da se nasluti zbog čega je svojevremeno bio reprezentativac Italije.

Pamti se da je zbog loše partije zamenjen na poluvremenu poslednjeg prvenstvenog derbija, ali možda je "hajlajt" ipak kontra Rendžersa u Beogradu kojom je završen san Zvezde o prolasku u četvrtfinale Lige Evrope. Odbrana je "pukla" nakon duplog pasa, a ostalo je upamćeno kako Pičini, držeći se za zadnju ložu, pokušava neuspešno da sustigne Kenta.

I ta scena sa "Marakane" najbolje opisuje Pičinijev mandat u Crvenoj zvezdi: nespreman, spor i neodgovoran, kao sušta suprotnost onome što je sportski direktor Mitar Mrkela tražio za naslednika Milana Gajića i Marka Gobeljića.

Izvor: MN Press

Statistika je neumoljiva - fudbaler čija je godišnja plata trebalo da bude poput Kataijeve od 600.000 evra (dobio je pola) - imao je više promena frizure u Beogradu nego što je zabeležio asistencija. I kada je to Zvezda jasno videla na prijateljskoj utakmici protiv Zenita, čiji je Italijan bio najlošiji akter, očekivano je bilo da se zahvali desnom beku na saradnji. I to što je oberučke prihvatio raskid ugovora najbolje govori koliko je Pičini bio deo projekta Dejana Stankovića.

Jedino što je doprineo je da se razigra Milan Gajić. Prijala mu je konkurencija, povratio je samopouzdanje i odigrao proleće za desetku, ali loša vest je da neće nastaviti da "šparta" kraj desne aut-linije u Crvenoj zvezdi.

Dobio je Gajić bogat ugovor u CSKA iz Moskve, a Zvezda je kao i pre njegovog dolaska (zima 2019. godine) ostala sa problematičnom situacijom na desnom beku. Sada u timu imaju tek Marka Gobeljića, što je malo za borbu na tri fronta i više od 50 utakmica koje očekuju crveno-bele.

Zato će Crvena zvezda po ubrzanom postupku morati da traži novo rešenje na desnom beku i po svemu sudeći to će biti stranac, pošto je rukovodstvo u više navrata isticalo da nema domaćih igrača na toj poziciji.

Izvor: Profimedia

"Jako je teško naći desnog beka, nećemo silovati. Posebno ako je to domaći igrač. Vidite i u reprezentaciji, nema bekova... Radio sam u reprezentaciji i mislim da već sedam godina nemamo igrače na toj poziciji. Još jednog stranca nećemo dovoditi, videćemo situaciju u omladinskoj školi", rekao je na početku priprema sportski direktor Mitar Mrkela, međutim odlaskom Pičinija sada se otvorila mogućnost da Zvezda ipak dovede stranca.

Izgubljeno je dragoceno vreme i nažalost po Zvezdu sada mora da kaže "'Ajmo Jovo nanovo...".

Prema našim informacijama, Crvenoj zvezdi su već ponuđeni igrači na mestu desnog beka, ali su za sada - preskupi ili "rizični", odnosno još Dejan Stanković nije aminovao zamenu za Pičinija.

Ipak, ako je Zvezda naučila nešto iz ove sage sa Pičinijem onda je to da bez obzira koliko nekada želeli da pomognete fudbaleru, neke boljke ne možete da promenite kod njega. Posebno u slučaju Italijana koji je ima bogat "CV" i pokušava da na osnovu njega zaradi još neki novac u karijeri, dok nije dovoljno ambiciozan da samog sebe izvede na stari put.

Zvezda je pokušala da ga "izleči", ali nekada i pacijent mora da se "drži terapije" da bi oporavak bio uspešan, a ne da pokušava sve da prevari... Bez toga nema ništa u fudbalu, a kamoli u životu.