Žrebanje!

ODLUČENO! OVO SU RIVALI ZVEZDE ZA LIGU ŠAMPIONA: UEFA skratila spisak, crveno-beli imali sreće, ali tu im je i DŽELAT!

Autor Dušan Ninković

Srpski šampion je, čini se na prvu loptu, odlično prošao ovom prilikom.

Izvor: UEFA/Screenshot

Fudbaleri Crvene zvezde u ponedlejak će saznati ime svog prvog evropskog rivala, a UEFA je tri dana pre izvlačenja kuglica skratila spisak kandidata. Sada postoji samo šest ekipa koje bi mogle da se odmere sa srpskim predstavnikom na putu ka grupnoj fazi Lige šampiona.

I čini se da je Zvezda imala sreće prilikom ovog skraćivanja spiska potencijlnih rivala. Iako se neće znati protiv koga igra sve dok se ne završe mečevi drugog kola, jasno je da će protiv pobednika svakog od tri predviđena dvomeča biti favorit za prolaz u plej-of rundu.

Po koeficijentima koje je sprski tim sakupio prethodnih godina, Zvezda će favorit biti i u trećem i u četvrtom kolu kvalifikacija. Već sada je poznato da će, ukoliko se plasiraju u plej-of, crveno-beli i tamo biti u ulozi nosioca.

Ovako je UEFA skratila spisak potencijalnih rivala za treće kolo:

Grupa 2 - povlašćeni

  • Crvena zvezda
  • HJK Helsinki - Viktorija Plzen
  • Žalgiris - Malme

Grupa 2 - nepovlašćeni

  • Maribor (Slovenija) - Šerif (Moldavija)
  • Linfild (Severna Irska) - Bodo/Glimt (Norveška)
  • Pjunik (Jermenija) - Didelanž (Luksemburg)

Mečevi drugog kola kvalifikacija igraju se 19/20 i 26/27 jula, pa će Zvezda tek tada saznati koji od timova će joj biti prvi evropski protivnik. Ipak, Crvena zvezda će već u ponedeljak znati koji par druge runde joj je najzanimljiviji. Na prvu loptu, čini se da je najteži rival u ovoj fazi moldavski Šerif koji je prethodne sezone eliminisao crveno-bele, ali ni oni neće imati lak zadatak.

Tim iz Tiraspolja, koji je sada potpuno remontovan, igraće dvomeč protiv Maribora i moraće da eliminiše slovenački tim na drugoj prepreci ka grupnoj fazi. Težak rival je i Bodo/Glimt koji je prethodne sezone privukao pažnju fudbalske javnosti kada je mučio Murinjovu Romu i u toku sezone je dva puta savladao (6:1 u grupnoj fazi, 2:1 u nokaut fazi), dok je poslednji par i najlakši Zvezdin posao.

Pjunik je predstavnik Jermenije i u prvoj rundi je napravio senzaciju eliminacijom Kluža, dok Didelanž predstavlja Luksemburg. Oni su u prvoj rundi bili bolji od predstavnika Albanije, Tirane. Za oba tima bi plasman u treće kolo kvalifikacija bio jedan od najvećih uspeha u klupskoj istoriji, a tamo bi bili autsajder protiv srpskog šampiona.