MOŽE!

SRBIJA MI JE U SRCU, S PIKSIJEM ĆE PROĆI GRUPU! Mateus nam prognozira SJAJAN Mundijal, a Hrvatima rekao da se ne nadaju!

Autor Nebojša Marković

Lotar Mateus je govorio o predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru.

Izvor: MN Press/YouTube/Inter/Printscreen

Još nešto malo više od četiri meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru i navijači širom sveta sa nestrpljenjem sve više očekuju da se "zakotrlja bubamara" na Bliskom istoku, na istorijskom Mundijalu.

Tamo će biti i reprezentacija Srbije, a slavni fudbaler i nekadašnji trener Partizana Lotar Mateus veruje da bi "orlovi" mogli da naprave odličan rezultat u Kataru i budu čak iznenađenje turnira!

Prošlo je skoro 20 godina otkako je Mateus uveo Partizan u Ligu šampiona, a kako kaže, Srbija mu je od tada i dalje u srcu.

Istina, prošlo je i skoro 25 godina otkako je strepeo zbog Dragana Stojkovića i selekcije Jugoslavije na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine, a Mateus veruje da bi upravo Piksi mogao da povede Srbiju daleko.

"Radio sam u Srbiji, bio sam trener Partizana i ne mogu da poreknem da mi je deo srca ostao tamo. Uz to, fudbaleri Srbije igraju u najjačim ligama širom Evrope. Njihov selektor Dragan Stojković odlično motiviše tim, a ima i veliko iskustvo iz svojih igračkih dana, zna kako da dođe do uspeha. Igrači mu slepo veruju, tako da bi Srbija mogla da bude jedno od iznenađenja Mundijala", rekao je Mateus za mađarski "Nemzeti".

Prokomentarisao je i ostale rivale Srbije u grupnoj fazi i očito je da veruje da će "orlovi" i Brazil u narednu fazu takmičenja. Brazilci čak i do nove "boginje".

"Za mene je Brazil favorit broj jedan za osvajanje turnira. Iako su dobili najtežu grupu. Individualno su neverovatno jaki, nemaju slabo mesto u timu, stručni štab ima širok izbor vrhunskih igrača. I Švajcarsku poznajem dobro, nekoliko igrača nastupa u Bundesligi, dok Kamerun nije tako jak kao Senegal, ne vidim im šanse za prolaz."

Mateus je prokomentarisao i neke druge timove, a za reprezentaciju Hrvatske je rekao da je ubeđen da oni neće moći da stignu ni do polufinala, a kamoli da ponove rezultat iz Rusije, kada su igrali u finalu.

“Kanada i Maroko mogu da budu srećni što će igrati na Svetskom prvenstvu, vidim ih kao autsajdere u grupi. Ovo je poslednje veliko takmičenje za Belgijance na kojem njihov tim može do zlata, jer generacije koje dolaze nisu tako dobre kao ova. Hrvatska je imala veoma čvrst tim pre četiri godine, gledao sam ih na nekoliko mečeva u Rusiji i siguran sam da neće moći da ponove igru sa prošlog Mundijala. Četiri godine je dug period u fudbau i moji prijatelji iz Hrvatske ne bi trebalo da očekuju da će im reprezentacija ponovo biti među četiri najbolje", poručio je Lotar Mateus.