Nije teško!

PARTIZAN VEĆ ZNA KO GA ČEKA U PLEJ-OFU ZA LIGU EVROPE: Ako crno-beli "prežive" Kipar, ovo su im protivnici!

Autor Dušan Ninković

Fudbaleri Partizana već sada znaju imena potencijalnih rivala u četvrtom kolu kvalifikacija.

Izvor: MN Press

Nakon velike drame i penal serije koja je pripala Mitjilandu, Partizan je saznao da će mu prvi protivnik na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope ovog leta biti AEK iz Larnake. Crno-beli će 4. avgusta gostovati na Kipru, a sedam dana kasnije u Humskoj pokušati da se trijumfom u dvomeču plasiraju u plej-of kvalifikacija.

Kada se budu igrali tim mečevi, Partizan će već znati ime eventualnog rivala na poslednjoj prepreci. Žreb za plej-of rundu na programu je 2. avgusta, a postoji šest klubova koji bi mogli da se izvuku kao Partizanov protivnik u kvalifikacijama.

Zapravo, u grupi timova koju je UEFA nazvala "Prioritet 1" nalazi se sedam ekipa, ali Partizan neće moći da bude žreban protiv kiparske Omonije. Ni u četvrtom kolu kvalifikacija nisu mogući susreti dva tima iz iste zemlje, pa je ova ekipa zbog AEK-a otpala kao potencijalni protivnik crno-belih.

Na prvi pogled čini se da nijedan od timova nije prejak rival i da bi crno-beli sa svakom od ovih ekipa mogli da odigraju ravnopravne mečeve. Uz malo sreće, grupna faza Lige Evrope uopšte ne izgleda nedostižno za Partizan!

Ovo je spisak potencijalnih rivala:

  • Gent (Belgija)
  • Austrija Beč (Austrija)
  • Harts (Škotska)
  • Dnjepar-1 (Ukrajina)
  • Silkeborg (Danska)
  • Sivaspor (Turska)
  • Omonija (Kipar) - žreb ne može da spoji dva kiparska tima!

Inače, UEFA je žreb za četvrto kolo kvalifikacija za Ligu Evrope malo zakomplikovala uvođenjem "Prioriteta", pa treba pojasniti kako funkcioniše žreb. U prvoj grupi timova nalazi se sedam ekipa koji kvalifikacije za Ligu Evrope počinju tek od četvrtog kola, u drugoj grupi timova su poraženi u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok su u trećem pobednici trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali u takozvanoj "šampionskoj stazi". U poslednjoj grupi timova nalaze se samo dve ekipe - timovi koji budu uspešniji u duelima Partizan-AEK, odnosno Slovačko-Dinamo Kijev/Fenerbahče.

Na samom početku žreba dva tima iz grupe "Prioritet 4" - nadamo se da će jedan od njih biti Partizan, dobiće protivnike iz grupe "Prioritet 1". Zatim će pet timova iz grupe "Prioritet 3" biti spojeno sa preostalih pet timova iz grupe "Prioritet 1", a na kraju će se timovi iz grupe "Prioritet 2" međusobno žrebati za poslednje kvalifikaciono kolo.

Na ovaj način će ukupno 10 timova obezbediti plasman u grupnu fazu Lige Evrope. U tom takmičenju već su mesto obezbedili timovi poput Mančester junajteda, Arsenala, Rome, Lacija, Betisa, Sosijedada, Nanta, Fejnorda...