Mondo intervju

INTERVJU - DUGUJEM OCU DA DIGNEMO OFK BEOGRAD IZ PEPELA! Petković se vratio: Ovde je igrao Atletiko, to MORAJU da shvate

Autor Mladen Šolak

Dušan Petković vratio se na OFK Beograd kao dete tog kluba i naslednik Ilije Petkovića, legende koja je do kraja ostala uz "romantičare". Prema ocu oseća najveću obavezu da uradi sve da klub vrati na nekadašnji nivo.

Izvor: MN Press

Poznati srpski fudbaler Dušan Petković novi je sportski direktor OFK Beograda, kluba za koji je vezan i igrački i porodično, s obzirom na to da je njegov pokojni otac Ilija Petković jedan od velikana "romantičara" i srpskog fudbala, a sin Jakov je danas prvotimac na Omladinskom stadionu.

Bivši igrač "romantičara" i reprezentativac naše zemlje došao je na Omladinski stadion u saradnji sa novim predsednikom OFK Beograda Dejanom Vuksanovićem, privrednikom i biznismenom iz SAD bez čije se inicijative ni Petković ne bi vratio svom fudbalskom domu.

Poznato je da OFK Beograd prolazi kroz najteže godine u istoriji i da je već pet godina trećeligaš. Petković je u razgovoru za MONDO otkrio kako je odlučio da preuzme na sebe i svoj tim projekat povratka kluba sa Stare Karaburme u viši rang.

"Prelamao sam godinama, od kad sam prestao da igram fudbal. Svedoci smo da je OFK Beograd spao na najniže moguće grane od postojanja i shodno svemu tome, kao neko ko je odrastao ovde na stadionu i ko oseća OFK Beograd kao svoju kuću, smatrao sam da je vreme da budem tu. Naglasio bih, sve to na inicijativu čoveka koji je sa svojom fondacijom rešio da, slobodno mogu da kažem, podigne OFK Beograd iz pepela i da nije bilo njega ne bih ni ja bio ovde. U razgovoru smo prepoznali zajednički cilj da se OFK Beograd vrati u viši rang srpskog takmičenja i da opet budu ispunjene tribine, kao nekada, sa pravom beogradskom publikom", rekao je Petković za MONDO.

Šta je potrebno da se OFK Beograd, za početak, vrati u drugi rang, odnosno u Prvu ligu i šta je nedostajalo da se to dogodi svih prethodnih godina?

"Nijednog trenutka ne mogu da kažem da želja nije postojala u prethodnim pokušajima, ali najveći problem je bio to što igrači koji dolaze u OFK Beograd nisu bili svesni gde dolaze. OFK sa moje tačke gledišta nije drugoligaš ili trećeligaš, već mora da bude u rangu OFK Beograda superligaša. Dobio sam informaciju da je OFK Beograd na jučerašnji dan igrao protiv Atletiko Madrida pre 18 godina. To moraju i igrači da shvate, da su u OFK Beogradu i da im to ne bude prolazna stanica i da ne traže odavde sreću u Prvoj ligi ili Superligi. Nažalost, to je tako i to moramo da shvatimo, da nisu shvatili težinu i veličinu OFK Beograda. To je moj primarni cilj, zajedno sa Dejanom Vuksanovićem".

Izvor: MN Press

"GROZDIĆ JE SAMO PITAO - KADA POČINJEMO?"

U međuvremenu je ozvaničeno da je novi šef stručnog štaba nekadašnji igrač Obilića, reprezentativac i internacionalac, Nenad Grozdić. Pred njega je stavljen jasan plan – pokušaj da se izbori plasman u viši rang već naredne sezone, s tim da je osnovni zadatak da se to ostvari u naredne dve godine, s obzirom na tešku situaciju u klubu.

"Obavio sam razgovore sa nekollicom trenera, što iz Superlige, što iz Prve lige, što sa trenerima koji su bili u poziciji da počinju, kao Grozdić. Skoro u 99 odsto stvari Grozdić je pričao onako kako i ja želim da OFK Beograd igra. Prepoznao sam želju i volju da radi sa prvim timom i iako nam je od trenutka preuzimanja kluba ostalo 18 dana do početka sezona, nijednog trenutka nije pitao kako izgleda tim i kakvi su igrači, već je samo poručio da hoće što pre da radi. Nećemo da mu namećemo imperativ plasmana, ali smatramo da je to obaveza, jer cela ova priča ima cilj da se što pre vratimo u Superligu", rekao je Petković.

Naravno, priča o povratku Petkovića na Omladinski stadion ima i emotivnu, ličnu stranu, jer se njegov otac Ilija Petković praktično do svojih poslednjih dana borio da OFK stane na noge i da opet bude među najuspešnijim srpskim klubovima.

"Što se mene lično tiče, ova priča ima i privatni, najjači motiv na svetu - da se vratim i zbog svog oca, čija je to bila želja pre nego je preminuo, da OFK Beograd opet bude tamo gde mu je mesto. Obavezu imam pre svega prema svom ocu, da sve uradim da vratim OFK Beograd tamo gde mu je pripada", dodao je Petković.

"DECA SADA NEĆE DA IGRAJU ZA OFK BEOGRAD"

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

OFK Beograd se decenijama uzdao u svoju omladinsku školu i iz nje izbacivao igrače koji su pravili velike karijere. Bilo ih je u godinama kada je Petković nastupao za "romantičare, igrao s njima Evropu i borio se za domaće trofeje, kao što su bili tu i ne tako davno, kada su đaci OFK Beograda učestvovali u osvajanju evropske i svetske titule omladinskih selekcija 2013. i 2015. godine. Kakva je sada situacija u "omladinskom pogonu"?

"Realno, OFK Beograd u ovom trenutku nikako ne može da se osloni na omladinsku školu, jer je nemoguće nametnuti bilo kakvu vrstu obaveze fabrikovanja igrača dok je tim u trećem rangu i strahovito je mali broj dece koja žele da zaigraju za prvi tim. Nemamo ih, jer žele da igraju protiv Zvezde, Partizana, Čukaričkog, u Superligi... Tamo hoće da debituju, a ne u OFK Beogradu, koji se nalazi tu gde se nalazi. Nemamo omladinsku školu kakvu smo imali, a i da se pojavi talenat, Zvezda i Partizan ga uzimaju brzinom svetlosti. Jedini način da se omladinska škola podigne na nivo OFK Beograda, jedne od najjačih u Evropi, je kroz povratak u Superligu. U tom slučaju siguran sam da će opet sve vrveti od dece kod nas. Uostalom, nenormalno je da smo pre tako malo godina ovde imali svetske i evropske prvake u školi, a da su sada talenti daleko", zaključio je Petković.