KAD SE PARTIZAN POSLEDNJI PUT OVAKO MUČIO, UZEO JE TITULU! 1 potez PROMENIO SVE, da li može da se okrene i ova sezona?

Od kada se Crna Gora odvojila od Srbije, ovo je drugi najslabiji start Partizana. Samo jednom su bili slabiji i tada su osvojili za sada poslednju titulu.

MNPress

Partizan je kiksnuo u petak u Novom Pazaru i nije nagovestio izlazak iz krize na početku sezone. Bio je to treći neuspeh tima Ilije Stolice u prva četiri kola Superlige, nakon što nije uspeo da pobedi ni Radnički u Nišu, ni TSC na svom stadionu. Sa pet osvojenih bodova vicešampion bi lako mogao da se nađe u sredini tabele nakon ovog kola, Zvezda je već odmakla na sedam bodova i ni pogled na teren, ni pogled na tabelu ne daju navijačima crno-belih razlog za optimizam.

Nakon još jednog posrtanja i nakon jasne poruke Ilije Stolice da bi bilo kukavčki i neozbiljno da podnese ostavku, zanimljivo je podsetiti se kad je Partizan poslednji put ovako loše krenuo. Mnogi će se iznenaditi kada shvate da je to bilo u sezoni u kojoj je osvojio titulu - 2016/17!

Od kada je Crna Gora proglasila nezavisnost 2006, ovo je drugi najslabiji start Partizana u Superligi. Gledajući samo prva četiri kola, crno-beli su bili slabiji u sezoni 2016/17, jednoj od onih koji će navijači crno-belih najduže pamtiti po dobru, tituli, "Tangu smrti" Marka Nikolića i ekipe...I tada je sve delovalo potpuno tamno za crno-bele, a onda se pojavio Nikolić, konsolidovao tim i vodio ga bez poraza od 6. kola do kraja! U tom nizu je Partizan pobeđivao Zvezdu, maksimalno iskoristio tadašnji sistem podele bodova i nije propustio da kazni crveno-bele za, ispostavilo se, odlučujući kiks - protiv Voždovca Ilije Stolice na krovu tržnog centra u Zaplanjskoj ulici.

Dok se u Partizanu već nedeljama trese tlo zbog kikseva, odlaska sportskog direktora Ivice Ilieva i krize igre i rezultata, podsetimo se kako su crno-beli te sezone "odskočili" posle teške situacije i na čelu sa Markom Nikolićem preokrenuli situaciju.

Počelo je katastrofalno!

MN Press 

Tog leta 2016. godine Partizan je najpre šokantno ispao od Zaglebja iz Lubina u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a zatim je košmarno počela i sezona u Superligi. U prvom kolu ekipa Ivana Tomića remizirala je na gostovanju u Novom Sadu bez postignutog gola, sledio je poraz u Kruševcu od Napretka, kada je tek u 87. minutu meča Božinov uspeo da prepolovi prednost koju su "Čarapanima" doneli Šljivić i Projić. Vremena za preokret ili izjednačenje nije bilo, a Partizan je i nakon druge runde ostao blizu začelja...

Novi šok dogodio se u sledećem kolu. U goste je došla Vojvodina, sa motivisanim Nenadom Lalatovićem na čelu i pobedila. "Ne mogu da kažem da nismo poštovali Partizan, to je sjajan tim, ali je u maloj krizi. Zaslužuju više bodova nego što imaju. Ja sam najavio da ćemo igrati ofanzivno, što smo i uradili", rekao je temperamentni trener nakon meča koji je njegov tadašnji tim rešio u svoju korist. Za domaće je ponovo pogodio Božinov, ali je bugarski fudbaler to opet uradio kada je već bilo gotovo.

Golovima Dejana Melega, Aleksandra Paločevića i Miloša Trifunovića, novosadski tm je stigao tada do 3:1 i Humsku napustio sa sva tri boda u džepu. Partizan je ostao na samo jednom, daleko od vrha tabele i najvećeg rivala koji je u tim trenucima "bežao" velikih šest bodova.

MN Press 

Naznaku "života" crno-beli su pokazali u četvrtoj prvenstvenoj utakmici kada su golovima Miroslava Radovića i Nemanje Mihajlovića savladali Javor u Ivanjici, čime su stigli do četvrtog boda u sezoni. Poredeći sva prvenstva od 2006. godine, to je Partizanov najslabiji start u Superligi, ali tu nije bio kraj.

Još malo mučenja!

Partizan je u 5. kolu minimalnim rezultatom pobedio Čukarički (1:0), a onda se u 6. dogodio još jedan neuspeh na gostovanju u Novom Sadu. Spartak je golovima Milana Makarića i Nemanje Milića pobedio 2:1, tada novajlija Leonardo je samo ublažio neuspeh, a navijači Partizana su ponovo sumnjičavo vrteli glavom... Iako se u prethodnim rundama dogodio pomak, novi neuspeh Partizana ponovo je udaljio crno-bele od vrha tabele. Da stvari budu gore, sve se ovo dešavalo sa novim trenerom na klupi, koji je brzo "skenirao" situaciju i video šta je potrebno da uradi da potpuno preokrene situaciju.

MN Press 

Promena - Tomić otišao, Nikolić došao!

Baš u ovo vreme pre šest godina dogodio se najbitniji momenat u toj Partizanovoj sezoni. Nakon ispadanja od Zaglebja, remija protiv Bačke i poraza od Napretka, tadašnji trener Ivan Tomić 31. jula podneo je ostavku. Na klupi crno-belih nije dočekao ni početak avgusta, a javnost je odmah počela da licitira imenima. U prvi plan su iskočila imena Radovana Ćurčića, Vladimira Vermezovića i Marka Nikolića, koji je početkom avgusta i dobio u ruke vruć krompir.

Iako je i on počeo mandat slabije nego što su ljudi u Partizanu očekivali, nekadašnji trener Rada i Vojvodine je brzo sve konsolidivao i uspeo da napravi podvig za pamćenje. Posle poraza u julu i avgustu, ekipa Marka Nikolića izgubila je do kraja sezone samo rezultatski nebitan revanš polufinala Kupa Srbije protiv Čukaričkog! U te mečeve treba ubrojati ligašku pobedu nad Crvenom zvezdom na svom terenu (1:0), remi na gostovanju najvećem rivalu (1:1) i pobedu nad Zvezdom u plej-ofu (3:1), takođe na stadionu Rajko Mitić. Usput, Partizan je Zvezdu savladao i u finalu Kupa Srbije - igralo se u Humskoj - za potpunu dominaciju i osvajanje oba domaća trofeja!

Detalji sa derbija koji je bio jedna od najbitnijih utakmica za "otimanje" titule:

Crvena zvezda - Partizan 1:3 (april 2017)  YouTube/Arena sport TV

Istina, Partizanu je tada na ruku išla i podela bodova, pravilo koje više ne postoji u Superligi. Nakon 30 kola domaćeg prvenstva, tabela se podelila na dva dela, ali su se podelili i osvojeni bodovi u dotadašnjem delu takmičenja. Crvena zvezda je nakon 30 rundi imala 78 bodova, dok je Partizan bio na 72, a nakon podele (39-36), crno-beli su imali čemu da se nadaju. Bili su u mnogo boljoj formi i imali psihološku prednost, pa je ekipa Marka Nikolića na pravi način iskoristila sve što joj se pružilo. Zvezdin kiks protiv Voždovca i Partizanova dominacija u poslednjem ligaškom derbiju - kada su se igrali Leonardo i Leandre Tavamba - doneli su neverovatan preokret. Partizan je tek nakon 34. kola prvi put bio lider tabele i tu je ostao do kraja sezone!

Kakav šok sada treba Partizanu?

MNPress 

"Svašta, bilo bi neozbiljno i smešno da tako razmišljam. Nažalost, nismo startovali ni blizu onoga kako smo hteli da startujemo. Međutim, najradikalniji potez je da prionemo na rad i druge nema. Takve kukavičke stvari su za mene neprimerene", rekao je Ilija Stolica o mogućoj ostavci nakon poraza u Novom Pazaru i trećeg Partizanovog kiksa u nizu.

U ovom trenutku, sudeći prema tim rečima i prema odluci kluba da podrži trenera, smena na klupi trenutno otpada kao rešenje za Partizanovu sezonu. Ovog leta već se dogodio ogroman broj promena, otišli su Aleksandar Stanojević i 14 igrača, među kojima je poslednji kapiten Saša Zdjelar, lider ovosezonskog Partizana isto kao i tima od prošle sezone. Na kraju, otišao je i Ivica Iliev, koji je čak sedam godina bio zadužen za dovođenje fudbalera u Humsku.

Zbog svega toga, aktuelna situacija ipak samo obrisima podseća na onu od pre šest godina. Partizanov aktuelni trenutak ipak je komplikovaniji nego što su u klubu u najcrnjim scenarijima mogli da pretpostave kada su započeli projekat "2022/23". A put do rešenja trenutno je veoma trnovit i nešto će hitno morati da se promeni.