Fudbal

PEVALI PUTINU NA LIGI ŠAMPIONA, UEFA IH KAZNILA: Provocirali Ukrajince sa tribina, evo koliko će morati da plate!

Autor Mladen Šolak

"Disciplinci" UEFA odredili su kaznu turskom klubu zbog klicanja ruskom predsedniku na utakmici protiv Dinamo Kijeva

Izvor: Twitter/screenshot/@Foraorg/Profimedia

Navijači Fenerbahčea provocirali su Dinamo Kijev na utakmici svog tima i ukrajinskog velikana. Klicali su Vladimiru Putinu, predsedniku Ruske Federacije, a UEFA je zbog toga kaznila turskog velikana.

Evropska "kuća fudbala" saopštila je da će Fenerbahče morati da plati 50.000 evra i da delimično zatvori stadion (bar 5.000 mesta) na sledećoj utakmici nekog UEFA takmičenja, a sve to zbog ubacivanja predmeta na teren i provokativne poruke, odnosno skandiranja", navedeno je u obrazloženju kazne.

Takođe, navedeno je da će Fener zbog toga biti pod uslovnom kaznom u trajanju od dve godine, počev od dana donošenja ove odluke. Jasna je bila namera navijača turskog tima da iritiraju Ukrajince, čija zemlja mesecima ratuje protiv ruske vojske, a obrazloženje u Istanbulu je bilo da je sve počelo provokacijom fudbalera Dinama.

Predsednik Fenerbahčea Ali Kodž oglasio se kada je UEFA pokrenula istragu i oštro poručio da nema nameru da se izvinjava Ukrajincima. "Posle neprikladnih izjava ukrajinskog ambasadora, oni bi trebalo da se nama izvine", rekao je prvi čovek turskog kluba.

Dinamo Kijev je u tom dvomeču eliminisao turskog predstavnika ukupnim rezultatom 2:1 posle produžetaka, a u aktuelnom, 3. kolu, Ukrajinci igraju protiv Šturma i pobedili su u prvom meču rezultatom 1:0. Ta utakmica odigrana je u poljskom gradu Lođ zbog poznatih okolnosti.

Sa druge strane, Fenerbahče je u prvom meču dvomeča 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope razbio češki klub Slovacko (3:0) i praktično zakoračio u plej-of, gde ga čeka bečka Austrija.