Pretnja

SKUPO ĆE VAS KOŠTATI BLJESAK I OLUJA! Osvanuo transparent na utakmici Borca – "Rastu neki novi Srbi!"

Autor Nikola Lalović

Navijači Borca objavili preteći transparent sa fudbalske utakmice

Izvor: Mondo

Ove godine obeležava se 27 godina od stradanja i progona Srba u akciji "Oluja". Tada je iz Hrvatske proterano preko 250.000 Srba koji su u velikoj meri bežali i prema Banjaluci. 

Navijači Borca iz Banjaluke su tim povodom na meču sa Igmanom iz Konjica u okviru Premijer lige BIH istakli transparent sa pretećom sadržinom: "Rastu neki novi Srbi kao ljuta guja, skupo će vas koštati Bljesak i Oluja", napisali su "Lešinari na stadionu Mlakve u Novom Gradu, gde trenutno kao domaćin igra Borac.

Osim preteće poruke, navijači Borca istakli su i tragične podatke, da je tokom Oluje proterano 250.000 Srba, ubijeno 2.670 Srba, uništeno 25.000 srpskih kuća, 920 spomenika i 78 pravoslavnih crkava.

Operacija "Oluja" izvedena je od 4. do 7. avgusta 1995. godine, mada su neka vojna dejstva vezana za ovu operaciju trajala do 14. avgusta. Brojne porodice su ostale bez ičega, a broj Srba u Hrvatskoj koja je postala nezavisna pao je ispod četiri odsto. 

Tačno 27 godina kasnije Hrvatska slavi "Oluju" kao oslobodilačku operaciju i svakog 5. avgusta u Kninu proslavlja "Dan pobede.