Počivaj u miru

TRAGEDIJA! PREMINUO LEGENDARNI FUDBALER CRVENE ZVEZDE: Sa crveno-belima jurio evropski trofej 20 godina pre Barija!

Autor Nikola Lalović

Kiril Dojčinovski nas je napustio u svojoj 78. godini.

Zvezdin tim iz oktobra 1972: Ognjen Olja Petrović, Petar Krivokuća, Vladislav Bleki Bogićević, Mihalj Keri, Kiril Dojčinovski, Miki Novković, Slobodan Cole Janković, Stanislav Karasi, Vojin Lazarević, Jovan Aćimović, Dragan Džajić.
Izvor: MN Press

Tužne vesti dolaze iz Makedonije, gde je u 78. godini preminuo nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i legendarni fudbaler Crvene zvezdeKiril Dojčinovski! 

Fudbalski savez Makedonije je preneo vest od njegovoj smrti, a FS Makedonije se oprostio od jendog od najboljih makedonskih fudbalera u istoriji. 

Dojčinovski je rođen u Skoplju 1943. godine i kao perspektivni defanzivac počeo je karijeru u Vardaru. Dugo je bio uzdanica tog tima, a onda se 1966. godine preselio u Crvenu zvezdu. Sa crveno-belima je igrao čuveno polufinale Kupa UEFA u sezoni 1970/71!

Tada je crveno-beli tim redom prolazio timove Ujpešt Dože, UTA-e iz Arada i Karl Cajsa iz Jene pre nego što se u polufinalu sastao sa Panatinaikosom. U prvom meču polufinala na krcatoj "Marakani" bilo je 4:1 za crveno-bele, a onda je došao šok. U Atini PAO je dobio sa 3:0, a do danas kruže priče da je taj meč bio namešten. 

Od optužbi da su crveno-beli prodali taj meč, do teorija da su fudbaleri Zvezda otrovani u Atini, brojne su teorije koje su se mogle čuti o toj utakmici, ali u svakom slučaju crveno-beli su poraženi, a na kraju je Panatinaikos u finalu izgubio od Ajaksa. 

Kiril Dojčinovski je bio deo tog tima, a u karijeri je sa Zvezdom osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije, tri jugoslovenska kupa, kao i jedan Mitropa kup. Karijeru je završio u Francuskoj igrajući za Troa i Pariz.