NEVEROVATNO!

ONI SU NAJVEĆA SENZACIJA EVROPSKOG FUDBALA! Igraju drugu ligu, šokirali su Turke, a njihovu zemlju možete da IZNAJMITE!

Autor Nebojša Marković

Ekipa Vaduca učinila je nezamisliva i došla na korak od grupne faze Konferencijske lige.

Izvor: YouTube/takvim/Printscreen

Dogodila se jedna od najvećih senzacija u UEFA kvalifikacijama u poslednjih 20 godina. Ekipa Vaduca iz malenog Lihtenštajna razbila je Konjaspor usred Turske i plasirala se u plej-of za ulazak u Konferencijsku ligu!

Oni su jedini tim u UEFA takmičenja koji se takmiči u drugoj ligi, a potiču iz zemlje koja ima manje stanovnika nego što stadion Konjaspora može da primi navijača!

Kakva bajka u Lihtenštajnu. Nakon 1:1 u prvom meču na domaćem terenu protiv turskog predstavnika, Vaduc je na gostovanju odigrao utakmicu iz snova i savladao Konju 4:2 na njihovom terenu!

Koliko je ovo veliki uspeh govori i činjenica da Vaduc igra u drugom rangu švajcarskog fudbala. Kako je Lihtenštajn jedina UEFA članica koja nema nacionalnu ligu, Vaduc je kroz njihovo kup takmičenje prošao do kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

U tom Kupu Lihtenštajna učestvuje 16 timova, od kojih su samo sedam prvi timovi, dok su preostalih devet rezervne ekipe, uključujući i dva rezervna tima Vaduca. Tokom ostatka sezone, Vaduc se takmiči u fudbalskoj piramidi Švajcarske, a nekada su igrali i u prvom rangu.

Inače, Lihtenštajn ima samo 38.127 stanovnika, oko 4.000 manje od kapaciteta stadiona Konjaspora. Pre desetak godina je ova minijaturna zemlja dospela u centar pažnje svetske javnosti kada je objavljeno da bilo koji građanin na svetu može da iznajmi čitav Lihtenštajn na jedan dan, i to za 70.000 dolara.

Bilo kako bilo, Vaduc će u plej-ofu igrati protiv Rapida iz Beča i nadati se nastavljanju njihove neverovatne serije rezultata. Za Vaduc od 2017. nastupa i nekadašnji igrač Napretka iz Kruševca, Milan Gajić.