Fudbal

ZVEZDA IMA MESTO KRAJ JUNAJTEDA, ROME I ARSENALA - ALI GA NEĆE! Crveno-beli misle samo na LIGU ŠAMPIONA, a ovo je PLAN B

Autor Mladen Šolak

Crvena zvezda već zna spisak imena većine protivnika sa kojima bi igrala u Ligi Evrope ako ne uspe da prođe Makabi u plej-ofu za Ligu šampiona.

Izvor: Profimedia

Crvena zvezda i njeni navijači broje dane do utorka i revanša protiv Makabija na "Marakani", koja se sprema za spektakl. Ekipa Dejana Stankovića "juri" gol zaostatka za šampionom Izraela, koji je u prvom meču pobedio 3:2. Pobednik će ući u grupnu fazu Lige šampiona i zaraditi veliki novac, dok će poraženi u Ligu Evrope. U slučaju da ne uspe protiv Izraelaca, šampion Srbije zna većinu rivala sa kojima bi igrao u drugom po snazi evro-takmičenju, u kojem je prošle sezone osvojio prvo mesto u grupi, a potom igrao u osmini finala protiv Glazgov Rendžersa.

U slučaju da Zvezda bude morala da pređe na "Plan B", bila bi smeštena u prvi "šešir" na žrebu Lige Evrope u petak od 13 časova i bila bi nosilac, dok bi je u slučaju plasmana u Ligu šampiona sasvim izvesno čekao četvrti šešir, jer je Benfika u prvom meču plej-ofa pobedila Dinamo Kijev u gostima 2:0 i tako stekla značajnu prednost.

Već sada se zna da u Ligi Evrope Zvezda u grupnoj fazi ne bi mogla da se sretne sa najzvučnijim ekipama, poput Mančester junajteda, Rome, Arsenala, Lacija, Glazgov Rendžersa, Dinama iz Zagreba i Brage... Takođe, poznato je da bi žreb mogao da je spoji sa Dinamom iz Kijeva, Olimpijakosom, Fejenordom, Monakom (svi iz drugog šešira), zatim starim dužnikom Šerifom iz Tiraspolja, Fenerbahčeom, Betisom ili prošlosezonskim rivalima Ludogorecom i Mitjilandom (svi iz trećeg šešira). U najslabijoj grupi timova na žrebu za Ligu Evrope sutrenutno Nant, Šturm, AEK Larnaka, Omonija, Cirih, Trabzon...

Izvor: MN Press

Ulazak u Ligu šampiona donosi slavu, ogroman novac, mesto među najboljim timovima Evrope i Crvena zvezda će učiniti sve da uđe u to društvo treći put, a prvi put od leta 2019. godine. U slučaju da to ne uspe, preći će u takmičenje u kojem bi sportski bila konkurentnija protivnicima i gde bi imala realnije izglede da se u njemu ravnopravno bori sa svim timovima u grupi za još jedan plasman u nokaut fazu.

Podsetimo, Zvezda može u Ligu Evrope i kroz Ligu šampiona, ako zauzme treće mesto u grupi, dok treća pozicija u grupama Lige Evrope vodi u nokaut fazu Konferencijske lige.

Podsetimo, meč Crvene zvezde i Makabija iz Haife zakazan je za utorak od 21 čas.