VERUJETE IM?

STATISTIČARI VEĆ IZRAČUNALI KO ĆE BITI ŠAMPION SRBIJE! Evo ko će direktno u Ligu šampiona i po 20 miliona evra

Autor Milutin Vujičić

Ako je verovati Švajcarcima, najveće šanse da osvoji šampionski naslov ima Crvena zvezda.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) iz Švajcarske svake nedelje donosi nova fudbalska istraživanja, a ovoga puta su koristeći brojne parametre pokušali da predvide konačan rasplet u najjačim ligama Evrope. 

Prema njihovoj proceni, Crvena zvezda će i ove istorijske sezone Superlige biti šampion Srbije, čime bi obezbedili direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona, a istovremeno i čak šestu godinu zaredom podigli pehar namenjen najboljem klubu domaćeg šampionata.

CIES pretpostavlja da će Partizan biti drugoplasirani i da će tako u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će u Konferencijsku ligu, ako neko drugi ne osvoji Kup Srbije, ići redom: Čukarički, Vojvodina i TSC.

Njihova procena govori i da će u plej-of još Javor Spartak i Voždovac, dok će u donjem tabelu biti Radnički Niš, Mladost, Novi Pazar, Radnik Surdulica i Kolubara. U baraž za opstanak ide Radnički Kragujevac, dok bi po njihovoj proceni Napredak i Mladost GAT direktno ispali u Prvu ligu Srbije.

Podsetimo, Zvezda je trenutno lider sa 15 bodova je Partizan osvojio osam bodova, ali oba tima su odigrala po dva meča manje.

Njihova procena je napraveljena po statističkom modelu koji podrazumeva rezultate u prethodne dve godine, iskustvo igrača i aktivnost u prelaznom roku, a objašjeno je da nije su šanse da se ovo dogodi veće od 80 odsto.

Dodajmo i to da je procena da će Mančester siti biti šampion Engleske, da će Bajern nastaviti svoju vladavinu u Nemačkoj, da će Inter osvojiti naslov u Italiji, dok će Pari Sen Žermen i Real Madrid takođe biti prvaci Francuske i Španije, s čim se svakako neće složiti njihovi rivali.

Izvor: CIES/Screenshot