NEVEROVATNO!

ZORAN JE FUDBALSKI TRENER I DOKTOR NUKLEARNE FIZIKE: Dekan koji je branio Lalatovića, njegov tim igra u Premijer ligi!

Autor Nebojša Marković

Nesvakidašnja priča o treneru Sloge iz Doboja koji ima i izvanrednu akademsku karijeru.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić/YouTube/Elta HD/Printscreen

Mnogo puta smo imali prilike da u svetu fudbala čujemo za trenere koji su imali različite karijere pre nego što su postali poznati kao vrsni stručnjaci u najpopularnijem sportu na svetu.

Žoze Murinjo je prethodno bio nastavnik fizičkog, Mauricio Sari je bio bankar, ali u Republici Srpskoj postoji poseban slučaj. Trener jednog premijerligaša Bosne i Hercegovine je Zoran Ćurguz, a on je vanredni profesor doktor nuklearne fizike!

Zvuči neverovatno i zasigurno jedinstveno u svetu fudbala. Zoran Ćurguz je trener Sloge iz Doboja, ali nije samo vanredni profesor doktor nuklearne fizike, već je i dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovaj 51-godišnjak je 2014. godine postao doktor fizičkih nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, a do sada je objavio 42 naučna rada.

Sa Slogom iz Doboja je uspeo da izbori istorijski plasman u Premijer ligu BiH, a nedavno je bio u centru pažnje posle utakmice Sloge i Borca. Tada je Ćurguz stao u odbranu Nenada Lalatovića i zatražio od njega da ostane na mestu trenera tima iz Banjaluke.

Izvor: YouTube/Sport i mladi/Printscreen

"Želim da se nadovežem na emotivnu izjavu mog kolege. Smatram da Nenad Lalatović treba Borcu, treba Banjaluci. Siguran sam da će promeniti svoju odluku kada prespava jedno veče. Prvo je kolo i mislim da nema potrebe za jednim takvim činom. Nenad Lalatović je poznato trenersko ime na prostorima bivše Jugoslavije i sigurno ima znanje i iskustvo da odgovori na sve ove izazove. Od srca mu želim da promeni svoju odluku i ostane u Borcu, jer potreban je i klubu, ali i ovoj ligi", poručio je Ćurguz, koji je baš protiv Borca sa svojom Slogom na debiju stigao do istorijskog boda u eliti BiH fudbala.

Ćurguz, koji je rodom iz Sanskog Mosta, bio je trener nekolicine klubova iz Bosne i Hercegovine, često u nižim rangovima. Karijeru je 2008. počeo u Modriči, vodio je i Proleter iz Teslića, Zvijezdu iz Gradačca, banjalučki Željezničar, a trenutno u Slogi iz Doboja obavlja svoj drugi mandat.

U novoj sezoni Premijer lige BiH, Sloga je u sredini tabele na šestom mestu, sa pet bodova iz prvih pet utakmica.