OPA!

UZBUNA U UEFA - POKRENUTA ISTRAGA PROTIV 20 KLUBOVA! "Češljaju" se finansije velikana, spremne i rigorozne kazne!

Autor Milutin Vujičić

UEFA je navodno pokrenula istragu kojom će se utvrditi da li je neko od 20 velikih klubova prekršio pravila finansijskog fer-pleja.

Izvor: Profimedia

UEFA istražuje poslovanje 20 klubova zbog mogućih malverzacija oko finansijskog fer-pleja u sezoni 2020/21, a britanski list "Tajms" prenosi da se već govori o mogućim sankcijama za najmanje njih deset!

Nezvanično, pod lupom su sve evropski velikani, ali nisu navedena imena baš svih klubova u koje UEFA "češlja". Za sada se u medijima najviše spominju Pari Sen Žermen, Marsej, Inter, Roma, Juventus, Inter i Barselona, dok je sumnjivo i poslovanje Arsenala, međutim deluje da oni nisu u opasnosti.

"Tajms" navodi da bi PSŽ i Marsej mogli da prođu sa finansijskom "packom", dok su u mnogo većem problemu italijanski klubovi (Inter, Roma, Juventus) i Barselona, kojima preti čak i izbacivanje iz UEFA takmičenja.

Ne bi trebalo zaboraviti da je UEFA već duže od godinu dana u ratu sa Barselonom i Juventusom, uz Real Madrid, pošto je ideja o formiranju Superlige bogatih potekla baš iz njihovih redova. I kada su svi digli ruke od toga, pomenuta tri kluba ostala su na okupu i prkose UEFA, pa je ovo možda Čeferinov način da se obračuna sa njima.

Bez obzira na sve, rigoroznije kazne će verovatno izostati i ovoga puta, pošto UEFA na kraju najvećima uvek progleda kroz prste, ali videćemo da li će tako biti od uvođenja novog finansijskog fer-pleja od naredne sezone.

Od naredne godine klubovi će moći da troše 90 odsto od ukupnih prihoda na transfere, potom će to biti smanjeno na 80, a zatim i konačnih 70% od sezone 2025/26. Ipak, i tu će biti "luft" od 10 miliona evra koji će UEFA tolerisati, a ostaje nam da vidimo da li će se zaista pravilo primenjivati rigorozno kao što je Čeferin najavio.