Fudbal

GLAZGOV RENDŽERS U LIGI ŠAMPIONA - POSLE 11 GODINA! Hrvat dao gol za istoriju, nastavlja se SAN škotskog velikana!

Autor Mladen Šolak

Glazgov Rendžers ušao je u grupnu fazu Lige šampiona pobedom protiv PSV Ajndhovena u gostima, 1:0.

Izvor: Profimedia

Prvi put od 2011, Glazgov Rendžers ušao je u Ligu šampiona! Aktuelni vicešampion Lige Evrope savladao je PSV u Ajndhovenu golom hrvatskog fudbalera Antonija Čolaka za konačnih 1:0, pa je posle 2:2 u Škotskoj nastavljen san "policajaca". Tim Đovanija Van Bronkhorsta doneo je navijačima uspeh koji je čekan duže od decenije, tokom koje je klub zbog bankrota padao u niže rangove, a prethodnih godina počeo je uspon na nekadašnje visine. 

Rendžers je prošle sezone bio vicešampion Škotske, ali je ovog leta kroz kvalifikacije izborio jesen u najjačem takmičenju, pobedivši na tom putu belgijski Rojal Union (0:2, 3:0) i u sredu PSV u gostima. Sa druge strane, holandski klub čeka da zaigra u Ligi šampiona od jeseni 2018.

Ovim trijumfom, Rendžers je nastavio uspon koji traje već nekoliko godina, uključujući i menadžersku eru Stivena Džerarda. Škotski tim je 2020. i 2021. dolazio do osmine finala Lige Evrope, u njoj ispadao u dvomečima protiv Bajer Leverkuzena i Slavije iz Praga, ali je prošle sezone napravio iskorak koji je nagovestio da će i takmičarska 2022/23 biti uspešna. I ona već krajem avgusta to jeste. Uz evropske pobede, Rendžers je 2021. osvojio titulu posle deset godina, a aktuelni prvak, Seltik, ušao je u grupnu fazu kroz garantovano mesto za prvaka škotske Premijer lige.

Žreb za grupnu fazu Lige šampiona zakazan je za četvrtak, a PSV će na žreb za Ligu Evrope u petak i mogao bi da bude smešten u drugi "šešir" na žrebu, što bi ga učinilo potencijalnim protivnikom Crvene zvezde, koja će biti među nosiocima pri izvlačenju kuglica.