SENZACIJA

ŠOK - PRVAK "KOSOVA" U GRUPNOJ FAZI UEFA TAKMIČENJA: SENZACIJA u Prištini, Evropu igra tim iz gradića kod Prizrena!

Autor Nebojša Marković

Ekipa Balkanija uspela je da se plasira u Konferencijsku ligu.

Izvor: YouTube/FK Zalgiris Vilnius/Screenshot

Partizan se plasirao u Konferencijsku ligu nakon eliminacije Hamruna sa Malte, a tamo će ove sezone pojedini klubovi debitovati u grupnoj fazi UEFA takmičenja.

Prvo je tako nešto uspeo litvanski Žalgiris, a jedna od vesti večeri je i da je Balkani, prvak lige takozvanog "Kosova", postao njihov prvi predstavnik u grupnoj fazi Konferencijske lige!

Balkani je šokirao Škupi iz Severne Makedonije 1:0 u revanš susretu odigranom na stadionu "Fadilj Vokri" u Prištini. Meriton Korenica je bio jedini strelac, pa je posle pobede 2:1 u Skoplju prošle sedmice, ekipa Balkanija uspela da se plasira u Konferencijsku ligu.

Biće to prvi put da će neki predstavnik tzv. "Kosova" nastupiti u grupnoj fazi UEFA takmičenja, otkako se od 2017. godine nadmeću u međunarodnim takmičenjima.

Balkaniju je u velikoj meri pomoglo to što je Dželil Abdula iz redova Škupija dobio direktan crveni karton već u drugom minutu utakmice. Inače, Balkani je počeo sezonu u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ispali su od litvanskog Žalgirisa u prvoj rundi, a onda su prošli kroz tri runde kvalifikacija za Konferencijsku ligu - prvo La Fioritu iz San Marina, potom Klaksvik sa Farskih Ostrva i na kraju Škupi iz Severne Makedonije.

Balkani je osnovan još 1947. godine pod imenom Rinija, a potom je 1965. godine promenio ime u aktuelno kada ih je preuzela firma iz Suve Reke, gradića kod Prizrena. Igrali su pokrajinsku ligu Kosova i Metohije u Jugoslaviji, da bi bili jedni od prvih koji su napustili sistem FSJ i takmičili se u nepriznatom fudbalskom takmičenju.

Ipak, UEFA je dala dozvolu klubovima sa "Kosova" da se takmiče na međunarodnoj sceni, a ovo je Balkaniju prvo ikada učešće i već su uspeli da naprave ozbiljnu senzaciju, iako ne mogu da igraju na svom stadionu od 1.500 mesta.