BIĆE PAKLENO

SVE O PARTIZANOVOJ GRUPI - NJIH ČEKA HUMSKA: Francuzi su "DRIM TIM", Nemci pamte Zvezdu, a jedna ekipa MORA da se pobedi

Autor Nebojša Marković

Upoznajte rivale Partizana u Konferencijskoj ligi, ovo je sve što treba da znate o Kelnu, Nici i Slovackom.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Profimedia

Fudbaleri Partizana saznali su imena protivnika u grupnoj fazi Konferencijske lige i može se reći da ih žreb u Istanbulu uopšte nije milovao!

Crno-beli su dobili tešku grupu i tokom nove evropske jeseni odmeriće snage sa nemačkim Kelnom, francuskom Nicom i češkim Slovackom.

Partizan je na žrebu UEFA zahvaljujući svom odličnom koeficijentu uspeo da se nađe u prvom, povlašćenom šeširu, i tako izbegne neke od najtežih protivnika, ali im to nije omogućilo da ipak dobiju povoljniji žreb. Istina je da crno-beli nisu mogli da budu u grupi sa prošlogodišnjim polufinalistom Lige šampiona Viljarealom, kao ni timovima poput Vest Hema i AZ Alkmara, ali će svejedno imati težak zadatak u borbi za evropsko proleće.

Pred vama je sve što treba da znate o Kelnu, Nici i Slovackom, kao i datumima kada će crno-beli igrati protiv pomenutih ekipa.

KELN - VEĆ SU ZAUSTAVILI TIMOVE IZ LIGE ŠAMPIONA

Izvor: MN Press

Partizan je iz drugog šešira mogao da dobije i timove poput Kluža, Slovan Bratislave, Moldea ili Apolona, ali je na kraju stigao iskusni bundesligaš - Keln. "Jarčevi" su u sezoni 2017/18 bili u grupi Lige Evrope sa Crvenom zvezdom i oba puta su bili poraženi 1:0. Sada će se i crno-beli nadati sličnim ishodima.

Keln se za Konferencijsku ligu kvalifikovao kao sedmoplasirani tim Bundeslige, ali su imali tek šest bodova manje od četvrtoplasiranog Lajpciga, koji se takmiči u Ligi šampiona. Startovali su od plej-of runde i imali su zadatak samo da izbace mađarski Fehervar (bivši Videoton).

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Poraz 1:2 u Nemačkoj u prvom meču bio je pokazatelj mana ekipe Štefena Baumgarta, ali sve je nadoknađeno u revanšu. Keln je slavio 3:0 i tako "bukirao" svoje mesto u trećem po snazi UEFA takmičenju. U Bundesligi ove sezone imaju pobedu protiv Šalkea i remije protiv jakih Lajpciga i Ajntrahta, učesnika Lige šampiona, dok su šokantno ispali iz Kupa Nemačke na penale od niželigaša Regensburga.

Keln nema izrazite zvezde u svom timu. Ističe se vezista Eljes Skiri iz Tunisa, u ofanzivi se oslanjaju na Ondreja Dudu, bivšeg igrača Noriča, dok će u napadu biti bez iskusnog i povređenog Marka Uta, bivšeg napadača Šalkea.

NICA - ZVEZDE PREMIJER LIGE I NAPADAČ OD 40.000.000€

Izvor: Profimedia

Ni treći šešir nije ništa olakšao crno-belima, već ih je žreb spojio sa najjačim timom iz te grupe klubova. Nica je prošlu sezonu u Ligi 1 Francuske završio na petom mestu sa 66 bodova, a zanimljivo je da bi igrali u Ligi Evrope da im nije bio oduzet jedan bod zbog nereda navijača na meču protiv Olimpika iz Marseja.

Ovog leta, Nica se pojačala Kasperom Šmajhelom iz Lester sitija, Aron Remzi je stigao iz Juventusa kao slobodan igrač, a najviše novca ih je koštao transfer iz Rusije - Aleksis Beka Beka je stigao za 14.000.000 evra iz Lokomotive.

Nica se Konferencijske lige domogla slično kao Keln. Izgubili su prvi meč od Makabi Tel Aviva, koji predvodi nekadašnji igrač Partizana Vladimir Ivić, a posle 0:1 u Izraelu, usledio je preokret. U revanšu je bilo 1:0 posle 90 minuta, ali je upravo Beka Beka u 113. minutu postigao gol odluke.

Inače, nisu samo Šmajhel i Remzi zvezde u timu Nice. Tu je Nikola Pepe iz Arsenala, koji je došao na pozajmicu, tu je i Žan Kler Todibo, štoper ponikao u Barseloni, ali i Kasper Dolberg, nekadašnji napadač Ajaksa. Tim pun poznatih igrača čine i Mario Lemina, još jedan bivši igrač Juventusa, i Jusef Atal, desni bek reprezentacije Alžira, koji u svojoj karijeri ima i trofej sa Kupa afričkih nacija. No, prema specijalizovanom sajtu "Transfermarkt", kao najvredniji igrač Nice procenjuje sa Amine Guiri, 22-godišnji francuski napadač alžirskog porekla, i to na 42.000.000 evra!

I zaista, kada se pogledaju sva ta imena u timu Nice, deluju kao "mini drim tim" za Konferencijsku ligu. Doduše, novu sezonu nisu baš dobro počeli, pošto posle tri kola imaju samo dva boda - igrali su 1:1 prptov Tuluza i Strazbura, a izgubili 1:0 od Klermona.

SLOVACKO - NEPOZNANICA, ALI MORAJU DA SE POBEDE

Izvor: Profimedia

Debitant u Konferencijskoj ligi i UEFA grupnim fazama generalno je ekipa Slovacka. Protivno njihovom imenu, ovo je klub iz Češke Republike i to ekipa koja je bila četvrta u Prvoj ligi te zemlje prošle sezone. No, Slovacko je ujedno bio i osvajač češkog kupa, pa su takmičenje započeli u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Slovacko je tamo loše prošao protiv Fenerbahčea, pa su se preselili u Konferencijsku ligu. U plej-ofu su savladali AIK iz Švedske 3:0 na svom terenu, uz 1:1 u Stokholmu. Inače, ovaj tim je do sada imao malo iskustva u Evropi. Igrali su i prošle sezone u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu i odmah ispali od Lokomotive iz Plovdiva, a 2001. i 2002. godine su uspeli da nastupe u tadašnjem Intertoto kupu. Očekivano, ovaj tim iz četvrtog šešira biće autsajder u grupi D.

Slovacko je sastavljen skoro isključivo od čeških igrača. Za njih nastupa i Crnogorac Marko Merdović, nekadašnji igrač Rudara iz Pljevalja, a nijedan njihov igrač nije preterano poznat široj fudbalskoj javnosti.

Ovog leta su ostali bez najboljeg strelca Vaclava Jurečke koji je prešao u Slaviju iz Praga, nakon što je postigao 17 golova za Slovacko. Ovja klub je osnovan 1927. godine u Uherskom Hradištu, gradiću u kojem je reprezentacija Srbije odigrala prvu utakmicu pod tim imenom 2006. godine.