MONDO TEMA

MILOJEVIĆ "OŽIVLJAVAO" ZVEZDU PRED DERBI S PARTIZANOM: Ko je vredan ruke spasa, a kome NEMA pomoći?

Autor Milutin Vujičić

Novi trener Crvene zvezde odlučio je da na meču protiv Javora rizikuje i šansu pruži i igračima koji nisu igrali mnogo kod Dejana Stankovića. Sve kako bi dobio nešto i pred "večiti" derbi sa Partizanom... I šta je dobio?

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je nakon ostavke Dejana Stankovića brzo reagovala i odmah angažovala Miloša Milojevića, trenera koga su odavno pikirali kao "Misterovog" naslednika u budućnosti, a malo ko je verovao da će taj dan doći već krajem avgusta nakon treće uzastopne eliminacije u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Milojević jedva da je proveo 24 sata sa ekipom pre negoli je počeo meč Crvene zvezde i Javora, u kome se jasno videlo da je bolno ispadanje protiv Makabija uticalo na njih, međutim vrlo važna vest za crveno-bele je što su na kraju došli do pobede, i to vrlo ubedljive (4:1). Morao je Milojević da "meša" sastav, uvodi svežije igrače i menja formaciju kako bi Zvezda konačno proigrala fudbal od pre nekoliko nedelja, a posle svega viđenog protiv Ivanjičana - sigurno će biti i u velikoj dilemi pred "večiti" derbi iduće srede.

Novi trener Crvene zvezde odlučio je da poštedi Milana Rodića, Mirka Ivanića, Aleksandra Pešića, Osmana Bukarija i Aleksandra Kataija, međutim kada je "đavo odneo šalu", morao je ipak da pošalje "Magika" na teren kako bi crveno-beli došli do nova tri boda i kako ne bi pokvarili raspoloženje pred meč sa najvećim rivalom.

Ne samo da je utakmica sa Javorom poslužila da se odmore neki od nosilaca igre Crvene zvezde, nego je istovremeno bila korisna i kako bi se "oživeli" pojedini fudbaleri koji su imali malu ili zanemarljivu minutažu ovog leta.

A MOTIKA?

Nemanja Motika je jedini fudbaler koji ovog leta nije igrao za Crvenu zvezdu, a da nema status precrtanog poput Nenada Krstičića ili Srđana Spiridonovića. Nije odigrao ni minut kod Stankovića, a nije dobio ni šansu kod Milojevića protiv Javora.

S obzirom na to da je Zvezda odložila dve utakmice u kojima bi možda upravo oni dobili šansu - postojala je opasnost da u treći mesec sezone skoro "pola tima" uđe potpuno van forme.

Zbog toga je jasno da je u pitanju rizik koji je Crvenoj zvezdi mogao da se obije o glavu, ali ovoga puta se i isplatio - pošto je Milojević dosta toga dobio prethodne noći.

Uspeo je da "vrati u život" Ohija Omoižuanfa koji je odmah postigao gol, nakon što je praktično bio "precrtan" kod Dejana Stankovića. Pre meča sa Javorom na terenu je proveo samo 18 minuta, činilo se da je rastanak sa njim neminovan pošto su stizale ponude iz Danske i Norveške, ali nakon odlaska Milana Pavkova - sve bi moglo da se promeni oko Ohija, čak iako je Zvezda na pragu dolaska još jednog napadača drugačijeg profila Kalife Kulibalija.

Ohi je golgeter, što je pokazao i prethodnog proleća kada je za polusezonu postigao 11 golova za Zvezdu, ali je bilo evidentno da se ne slaže najbolje sa Ivanićem i Kataijem. Deluje da njima više odgovara napadač poput Pešića koji "otvara prostor" i tako maksimalizuje i njihove kvalitete.

Ipak, Ohi bi mogao da bude vrlo koristan za Zvezdu kada Ivanić i Katai nisu na terenu, pošto deluje da se vrlo dobro slaže sa Mitrovićem koji mu je asistirao na fenomenalan način bez gledanja.

Upravo je Mitrović nakon nekoliko mečeva na klupi ponovo bio starter za Zvezdu, i odmah je Milojeviću vratio golom i asistencijom, dok je počeo da se vraća i pomalo zaboravljeni El Fardu Ben. Najbolji stranac u istoriji kluba je bio skrajnut ove sezone i jasno je da ne može da sa 33 godine da pruži kao što je nekada, ali neverovatno je koliko se često nađe na pravom mestu u pravo vreme i da čak i kada ne igra dobru utakmicu - vraća golovima.

Šansu protiv Javora je dobio i Irakli Azarov, novi levi bek srpskog šampiona. Fudbaler iz Gruzije je pokazao da ima impresivne ofanzivne karakteristike i da voli da kombinuje na sredini terena, dok je isto tako vidljivo i da bi mogao da ima problema u odbrani zbog svoje krhke građe, na čemu će definitivno morati da radi u budućnosti.

Za sada, teško da će imati veću ulogu od "igrača u rotaciji" kada Milan Rodić mora da predahne, posebno zbog inostranog pasoša...

Izvor: MN Press

Milojević je šansu dao Marku Gobeljiću i Sekuu Sanogu, koji se nisu proslavili protiv Javora i deluje da nije toliko iznenađenje što ih je Stanković izbegavao u poslednje vreme, a upravo su to pozicije na kojima su neophodna i pojačanja.

Što se tiče igrača koji su ulazili sa klupe, vredi istaći da su Ibrahim Mustafa i Veljko Nikolić kombinovali kod poslednjeg gola Zvezde protiv Javora, čime su poslali i poruku Milojeviću da može da se osloni na njih u budućnosti, što nije beznačajno ako uzmemo u obzir koliko utakmica će srpski šampion odigrati ove sezone.

Zbog ove partije Miloš Milojević će možda biti u dilemi pred "večiti" derbi u Humskoj i videćemo da li će do tada uspeti nešto da promeni u igri Crvene zvezde ili će se ipak držati Dekijevog tima dok ne prođe najvažnija utakmica Superlige...