NEVEROVATNO

UMRO SAM NA 4 MINUTA, A ONDA SU MI UGRADILI APARAT! Ima žice u grudima i izbočinu na leđima - i tako IGRA FUDBAL! (FOTO)

Autor Milutin Vujičić

Pogledajte kako izgleda defibrilator koji omogućava fudbaleru da se ponovo vrati sportu.

Izvor: YouTube/Sky Sports News/Screenshot

Samo tri meseca pošto je Kristijan Eriksen doživeo srčani udar na utakmici Evropskog prvenstva, srušio se i manje poznati engleski fudbaler Čarli Vajk. 

Vajku je pozlilo na treningu uoči meča njegovog Vigana i Kembridž junajteda krajem novembra 2021. godine, a srce mu je prestalo da kuca puna četiri minuta. Brzom reakcijom saigrača i lekarskog tima "oživeli" su ga na terenu, da bi mu doktori u bolnici spasili život tako što su mu ugradili defibrilator, identičan onome koji danas nosi i Eriksen i sa kojim bez problema može da nastupa i na najvišem nivou za Mančester junajted.

Vajk poručuje da ga je upravo Eriksen inspirisao da se vrati fudbalu u takmičarskoj utakmici prethodnog vikenda, a novinarima "Skaj Sportsa" pokazao je kako izgleda danas njegov život sa aparatom ispod kože.

Pogledajte kako izgleda ugrađeni defibrilator!

"To je bio najstrašniji dan u mom životu. Normalno sam trenirao i onda sam se probudio na travi odsečenih rukava, sa petoro članova našeg tima koji me gledaju. Nisam imao pojma šta se desilo...", ispričao je Vajk za "Skaj Sports".

"Poslednje što se sećam je da sam krenuo kod našeg trenera da mu kažem da ću se srušiti, ali reči nisu izlazile. Onda sam posle saznao da je upravo trener počeo da me oživljava kada sam se srušio. Put do bolnice bio je strašan jer su mi rekli da sam imao srčani udar i odmah sam pomislio da mi je fudbalska karijera završena, bio sam potpuno slomljen", dodao je danas 29-godišnji fudbaler Vigana, kluba iz trećeg ranga engleskog fudbala.

Sreća za Vajka je što je klupski doktor u Viganu bio Džonatan Tobin, koji je deset godina pre ovog incidenta na isti način spasao život i Fabrisu Muambi, pa je pribranost u datom momentu svakako pomogla da Englez preživi.

Vajkov život se znatno promenio u poslednjih godinu dana pošto ističe da sada ima "žice u grudima" i da je prva stvar koju ujutru uradi da pošalje podatke sa defibrilatora klupskom doktoru, ali da se više ničega ne plaši od kada je video da Eriksen igra bez ikakvih poteškoća.

ICD aparat (defibrilator) ima dvostruku funkciju - da pomogne srcu korisnika ukoliko ono prestane da kuca, ali i ulogu pejsmejkera, da ubrza otkucaje srca ukoliko puls postane prespor.