Promene!

SRBI ČEKALI "MINUT DO 12" I NAŠLI NOVE KLUBOVE: Pet najbitnijih transfera poslednjeg dana prelaznog roka!

Autor Dušan Ninković

Za njih je 1. septembar bio veoma važan dan, a sada treba da se dokažu u novoj sredini..

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Profimedia/MN Press

Prvi septembar bio je i poslednji dan za transfere u većini fudbalskih liga Evrope, pa tako klubovi od danas mogu da angažuju samo slobodne igrače - barem do januara kada se pijaca ponovo otvara. U poslednjim trenucima prelaznog roka nekoliko srpskih fudbalera napravilo je veoma važne transfere za svoju karijeru, a mi smo izdvojili petoricu igrača koji bi mogli da naprave pun pogodak sa izborom novog kluba.

Neki od njih su promenili sredinu kako bi u novoj imali više prostora za igru i napredak, dok su drugi odlučili da naprave iskorak i oprobaju se na višem nivou. Naravno, svima im želimo sreću, a nema sumnje da ćemo neke od njih u narednom periodu gledati i u dresu reprezentacije Srbije. Ima tu čak i kandidata za Svetsko prvenstvo.

Uroš Račić - Potraga za minutima na poznatom terenu

Jedan od takvih je Uroš Račić, vezni fudbaler redovan na spisku Dragana Stojkovića. Doskorašnji član Valensije seli se u Portugal, gde je već proveo jednu sezonu, tada u dresu Famalikaoa. Sada će nositi dres Brage i pokušati da se izbori za mnogo veću minutažu. On ostaje igrač Valensije, koja i dalje računa na njega, ali je procena kluba da je tokom naredne sezone za srpskog fudbalera bolje da igra u kontinuitetu.

Njemu će ti svakako značiti jer je Račić jedan od igrača koji imaju šanse da se nađu na Piksijevom spisku za Katar. Da bi se izborio za poziv selektora na Mundijal, nekadašnjem fudbaleru Crvene zvezde potrebno je da igra, a u Valensiji je sva tri meča na početku nove sezone presedeo na klupi!

Matija Nastasić - Neophodni su mu minuti

Transfer u Fiorentinu prethodnog leta nije bio sjajan potez, jer se Nastasić veoma mučio tokom godinu dana u Italiji. Igrao je sporadično i zabeležio tek šest nastupa u klubu, a ovog leta došlo je vreme za rastanak i oblačenje dresa Majorke. Defanzivac koji se kod Dragana Stojkovića vratio u nacionalni tim sada će imati priliku da se oproba u Španiji i tako "overi" i četvrtu od pet najboljih liga Evrope.

Nekadašnji štoper Partizana, Fiorentine, Mančester sitija i Šalkea zaigraće za Majorku, u jednom od najlepših gradova Evrope. Matija tako postaje saigrač Predraga Rajkovića koji je nešto ranije ovog leta pojačao klub sa ostrva u Sredozemnom moru.

Uroš Milovanović - Bilo je vreme za iskorak

Prvi odlazak iz Srbije u seniorskoj karijeri mladog napadača i lepa prilika da se u inostranstvu privikava na zahtevniji fudbal. Doskorašnji napadač Radnika iz Surdulice, a nekadašnji omladinac Crvene zvezde, novi je fudbaler Sportinga iz Hihona. U klubu za koji već uspešno nastupa Uroš Đurđević golgeter rođen u Duizburgu imaće priliku da stekne dragoceno iskustvo van srpskog fudbala.

On se već jednom oprobao u inostranstvu, pošto je između omladinskih mandata u OFK Beogradu i Crvenoj zvezdi bio član Levantea. Tamo nije stigao do seniorskog fudbala, pa je usledio povratak u Srbiju gde je nastupao za OFK Beograd, Grafičar, Radnički Niš i Radnik iz Surdulice za koji je postigao 12 golova u prethodnoj sezoni. Milovanović je mladi reprezentativac Srbije.

Nikola Čumić - Ni Zvezda, ni Partizan, ali Srbija

Za momka iz Užica često su se kod Olimpijakosa raspitivali Crvena zvezda i Partizan, ali je on 1. septembra 2022. godine doneo neočekivanu odluku. Dogodio se povratak u Srbiju, ali ne u Beograd i ne u neki od naša dva najveća kluba. Nikola Čumić postao je novo pojačanje Vojvodine, a ekipa Milana Rastavca dobila je igrača koji bi mogao da je izvede u Evropu.

Krilni fudbaler nastupao je u Srbiji za Slobodu iz rodnog grada, Metalac i Radnički iz Niša, a zatim se kao član Olimpijakosa selio na pozajmice u Niš, Hihon i Lucern. Sada je ponovo u srpskom fudbalu, spreman da sa Novosađanima ispiše važne stranice klupske istorije ove sezone i narednog leta. Da stvari budu bolje po "Staru damu" srpskog fudbala, Čumić ne dolazi na pozajmicu već je kao slobodan igrač potpisao ugovor na tri sezone.

Veljko Birmančević - Sad se dokaži!

Najveći iskorak tokom poslednjeg dana prelaznog roka napravio je nekadašnji fudbaler Partizana i velika želja Crvene zvezde! Veljko Birmančević se nakon afirmacije u Radu i Čukaričkom naigrao fudbala u dresu Malmea, sa kojim je učestvovao u Ligi šampiona, pa je došlo vreme za iskorak. Reprezentativac Srbije preselio se u Francusku!

On će u narednom periodu nositi dres Tuluza i imati priliku da se pokaže u jednoj od najboljih evropskih liga. Dobre igre na tom nivou fudbala sigurno će privući i selektora Stojkovića, što bi moglo presudno da utiče na Birmančevićev poziv za Mundijal. On je već igrao za Srbiju kod Piksija, pa se s pravom nada pozivu za Svetsko prvenstvo.